StoryEditor

Ábelová je sklamaná

18.09.2010, 17:00
Dôchodcov v malej obci v lučeneckom okrese referendum nezaujímalo.

V Ábelovej, malej okrajovej obci v kopcoch pri Lučenci, referendum takmer nikoho nevzrušuje. Možno okrem volebnej komisie, ktorá živo debatuje o zmätkoch, ktoré v súvislosti s ním vyrobili politici a odradili tak občanov od hlasovania. Z viac ako stoosemdesiatich voličov sa únuvalo k urne do dvanástej hodiny iba osem. Pri poslednom referende získala Ábelová celoslovenský primát v najnižšej volebnej účasti, keď hlasovala pätina voličov.

"Teraz bude účasť ešte nižšia," konštatuje starostka Jana Haláková. Sama odmieta ísť hlasovať. "Je to hlúpe a nezodpovedné takto zbytočne mrhať peniazmi," zdvôvodňuje svoj postoj. Podľa nej sa mohli peniaze z referenda radšej rozdať medzi postihnutých povodňami. Podobný názor majú i členovia volebnej komisie. Otázky sú podľa nich zle formulované a pre jednoduchých ľudí i ťažko zrozumiteľné. "Napríklad také zrušenie koncesionárskych poplatkov. Na čo je to dobré, keď sa na financovanie verejnoprávnych médií budeme skladať cez rozpočet. Alebo zrušenie imunity, veď tu sa o ničom takom nehovorí. No a nakoniec referendum ani nie je pre parlament záväzné. Tak na čo ten cirkus," rozčuľuje sa starší pán. Podľa neho samotní politici tým, že sa rozhodli referendum odignorovať, vyslali ľuďom zlý signál. "Keď Fígeľ povie, že má v sobotu inú robotu, tak čo má potom robič jeho volič," dodáva.

V obci žije väčšina dôchodcov, ostaní sú skoro všetci bez práce. "Dôchodcovia, väčšinou voliči Smeru, sú sklamaní z parlamentných volieb," podotýka starostka, ktorá si myslí, že i to môže byť jedna z príčin nízkeho záujmu a plebiscit. Dedina, ktorá leží v malebnom prostredí a patria k nej i tri laznícke osídlenia, sa posledné dva roky napriek biede preberá k životu. Mešťania kupujú domy a menia ich na chalupy. Oslovujem dve dámy. Vysvitá, že je to matka s dcérou Anna a Ľuba Kováčové. Obe pracujú vo viac ako dvadsať kilometrov vzdialenom Lučenci a do Ábelovej chodia len na víkend. "Museli sme si prenajať kvôli práci v meste byt," vysvetľuje Ľuba. Patria k tej mizivej menšine, ktorá už bola hlasovať.

"Je to dôležité, tak sme išli. Všetky tie otázky sú dôležité. Chodíme na každé hlasovanie," zdôrazňuje Anna. Jej dcéra si myslí, že referendum sa zmení na premrhanú príležitosť. " Prečo by mal byť poslanec iný človek ako my a ak sa niečoho dopustí, mal by ostať nepotrestaný," pýta sa . Dostávam ešte pozvanie na kávu a ponuku domácej kyslej kapusty. Dávam prednosť krátkej prechádzke po dedine. Vo dvoroch vládne ruch, jesenné práce sú v plnom prúde. Opravujú sa strechy, pri jednom starom dome sa betónuje. Ábelovčania majú zjavne iné starosti ako referendum.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 01:19