StoryEditor

Fico verzus opozícia: 3:0

27.01.2008, 23:00

Tak nám zastrelili Ferdinanda, pani Müllerová. Teda vlastne Františka. Aj takto by sa dal parafrázovať výrok dobrého vojaka Švejka o smrti arcivojvodu v Sarajeve. Minister obrany František Kašický totiž podal demisiu. Muž, ktorý ustál výbuch v Novákoch, paradoxne odchádza pre upratovanie, odhrabávanie snehu a obíjanie cencúľov. Premiérovi napokon predsa ako obeť nestačil úradník ministerstva, a druhú demisiu Kašického prijal. Minister sa vraj rozhodol sám, po rannej konzultácii s Robertom Ficom. Ťažko povedať, či dôvodom boli skutočne len zbabrané tendre, alebo aj niečo iné. Pohovorí sa toho veľa, a viac možno napovie to, kto sa stane novým šéfom rezortu. Jedno je však isté už dnes. Najsilnejšia vládna strana Smer urobila to, o čom opozícia ešte nezačala ani nahlas hovoriť. Dobrovoľne zbavila funkcie svojho ministra.
Opoziční politici boli po dvoch neúspešných pokusoch o odvolanie premiéra Fica asi tak trošku unavení. Napokon, rokovalo sa v noci a tie prebdené hodiny strávené búrlivou diskusiou sa musia niekedy dospať. A hoci po medializácii čudných tendrov na ministerstve obrany hovorila tak trochu kriticky, na ten zásadný krok, aby vyzvala premiéra na odvolanie ministra, sa neodhodlala. Fico ich tak opäť predbehol a celú smotanu zlízal sám. Môže sa naďalej prezentovať ako zásadový politik, ktorý sa nebojí trestať aj vlastných, keď naozaj treba. A pocit zadosťučinenia môžu mať aj ľudovci Vladimíra Mečiara, ktorí vraj práve k tomuto kroku chceli premiéra vyzvať. Takto totiž exminister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa už nie je jediný, kto si odskákal problémy v rezorte. Len s tým rozdielom, že Kašický nemá isté kreslo v parlamente, a zatiaľ nie je jasné, čo s ním od štvrtka bude.
Premiér dal opozícii čas konať. Od medializácie upratovacích tendrov, po rozhodnutie o odchode ministra ubehol celý týždeň. Každý deň mohli prísť a povedať, že Roberta Fica vyzývajú na odvolanie Kašického. Každý deň mohli podať návrh na vyslovenie nedôvery. Konečne by tak raz mohli vstať a povedať, že až na ich podnet začal Fico konať. Na zápas, v ktorom mohli získať potrebné body, totiž tri opozičné strany prišli neskoro a kontumačne prehrali. Šancu však premrhali a voliči im za to opäť vystavia faktúru v najbližšom prieskume verejnej mienky. Keby to nebola politika, ale futbal, skóre by bolo jasné. Fico -- opozícia 3:0.

Annamária Dömeová, redaktorka domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 11:32