StoryEditor

Jureňa končí. Určite

Dni Miroslava Jureňu v kresle ministra pôdohospodárstva sú zrátané. Poslanecký klub ĽS-HZDS včera do neskorých nočných hodín v Ružomberku rokoval o tom, ako zareaguje na ultimátum Roberta Fica.

Ten požiadal ĽS-HZDS, aby Jureňu sami stiahli z funkcie. V opačnom prípade pohrozil, že dnes požiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ministra odvolal. Podľa ústavy by prezident nemusel takejto žiadosti vyhovieť. To je však málo pravdepodobné.

"Vedenie strany ma nominovalo, vedenie má právo rozhodnúť, či odídem dobrovoľne alebo sa strana rozhodne odísť ako celok," avizoval pred rokovaním poslaneckého klubu ĽS-HZDS Jureňa.

"Úprimná" podpora
Aj keď vedenie ĽS-HZDS svojmu ministrovi oficiálne vyslovovalo podporu, podľa našich informácií Jureňu už "odpísali" aj niektorí poslanci ľudovcov. "Aj on sám určite vie, že odísť z koalície by nebolo správne," povedal pre HN politik strany, ktorý nechcel byť menovaný.

Ďalší zase apeloval na politickú zodpovednosť. "Jureňa si vybral tím ľudí, a preto by zaň mal aj niesť zodpovednosť." Tradične posledné slovo v HZDS má šéf Vladimír Mečiar. Ten sa snažil Jureňu podržať, avšak časť poslancov chcela Mečiara presvedčiť, aby ustúpil.

Fico rozdelil opozíciu
Kauza včera rozhýbala aj opozíciu. Poslanci KDH dokonca zvolali mimoriadny brífing v blízkosti problémových pozemkov pri Veľkom Slavkove.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda oznámil, že ak Fico dnes neodvolá riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Miloslava Šebeka a ostatných nominantov Smeru vo fonde, navrhne jeho odvolanie. Líder SMK Pál Csáky však kontroval výčitkou, že takýto návrh mal Dzurinda s nimi prerokovať.

Atak na premiéra nie je prioritou zase pre kresťanských demokratov. "Skôr by som vyriešil návrh na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku a odvolanie ministra Jureňu," vyhlásil líder KDH Pavol Hrušovský.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 20:23