StoryEditor

Pripravovaná novela zákona o matrikách je zlá a nepotrebná

20.07.2007, 14:33
Autor:
SITASITA

Návrh novely zákona o matrikách, ktorý pripravuje ministerstvo vnútra, je podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zlý, novela je navyše zbytočná, keďže matriky fungujú dobre. ZMOS preto žiada vládu o úplné zastavenie legislatívneho procesu k tomuto návrhu, ktorý je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Ako ďalej na dnešnej tlačovej besede uviedli predseda a podpredsedovia ZMOS Michal Sýkora, Jozef Turčány a Viera Krakovská, najväčšie výhrady majú k navrhovanému zníženiu počtu matričných úradov zo súčasných 974 na 197 a k navrhovanému zrušeniu postu zástupcu matrikára.

Pripomenuli, že súčasná štruktúra matrík na Slovensku existuje už vyše 110 rokov a obce vykonávajú matričnú agendu od roku 2002 ako prenesený výkon štátnej správy. Prijatím navrhovanej novely by podľa nich došlo k destabilizácii zabehnutého systému. Úspora štátnych prostriedkov by bola minimálna, občania by však mali pri využívaní služieb centralizovaných matrík vyššie výdavky na cestovanie, v niektorých prípadoch aj 50 kilometrov, navyše by sa na matričných úradoch predĺžili čakacie lehoty. "Štát na jednej strane podporuje občanov napríklad vianočnými príspevkami pre dôchodcov, na druhej chce takto od nich ťahať peniaze. Nie sú doriešené ani priestorové požiadavky na archiváciu a uskladnenie matričných kníh zo zrušených matrík v centralizovaných matrikách," uviedla Krakovská.

Podľa predsedu ZMOS Sýkoru sú dôvody ministerstva na novelu zákona nepravdivé. Predkladateľ nijako nedoložil svoje tvrdenia o nekvalite a neprofesionálnom prístupe, nepotvrdzujú to ani kontrolné zistenia obvodných úradov. "Pritom za kvalitu výkonu a odbornosť matrikára zodpovedá práve ministerstvo vnútra a obvodné úrady, ktoré ich školia, preto sú argumenty o ich neodbornosti nelogické," povedal Sýkora. Dodal, že nechápe, načo sa novela vôbec pripravuje, keďže matriky nie sú skutočným problémom verejnej správy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 14:08