StoryEditor

Ľudový prezident

14.06.2007, 00:00
Nevýrazný, málo aktívny, imidžový, nekonfliktný. Taký je podľa analytikov slovenský prezident Ivan Gašparovič. Práve zajtra "oslávi" tri roky od nástupu do svojej funkcie.
V článku je tabuľka

"Svoje pôsobenie vnímam ako permanentnú snahu prispievať k stabilite politického systému," povedal pre HN.
Názory iných politikov na hlavu štátu sa líšia - dve najsilnejšie vládne strany Smer-SD a SNS sú s jeho prácou spokojné. Aj s ich podporou uspel pred troma rokmi v prezidentských voľbách. Opozícia a v minulosti Gašparovičova materská strana ĽS-HZDS sú kritickejšie. "Očakával som od neho určujúce smery pre Slovensko. Ale, žiaľ, nemám pocit, že by to tak bolo," hovorí poslanec HZDS Ján Kovarčík. Významnejší či zásadnejší krok chýba u Gašparoviča aj šéfke poslancov KDH Márii Sabolovej. "Nie je takou osobnosťou, akú by sme si mnohí občania želali."
Ľudský a ľudový
Gašparovič je považovaný za ľudového prezidenta - rád chodí medzi ľudí, otvára poľovnícke sezóny, športové strediská, miluje automobilové preteky, hokej, rád zahrá mladým na diskotéke alebo na fujare na folklórnych slávnostiach. Pri oficiálnych vystúpeniach však zaujme skôr slovnými prešľapmi (napr. pápež Dominik) ako hlbokými štátnickými prejavmi. Podľa politológa Petra Učňa sa Gašparovič snaží vo svojej funkcii "príjemne prežiť". Jeho kolega Peter Horváth je zas presvedčený, že celú svoju prezidentskú činnosť podriaďuje tomu, aby bol opätovne zvolený. "Je dosť podobný štýlu vládnutia Roberta Fica - všetky kroky sa snaží overiť, či budú dobre marketingovo prijaté." Podobný názor má aj Kovarčík z HZDS: "Už začal robiť predvolebnú kampaň. Zviditeľňuje sa na každom kroku, chváli médiá, lebo vie, že ich bude pred voľbami potrebovať."
Znovu do volieb?
Hoci sa Gašparovič doteraz vyhýbal jasnej odpovedi, či sa bude o dva roky opätovne uchádzať o podporu voličov, dnes nevylučuje, že tak urobí. Opierať sa pritom bude minimálne o podporu mimoparlamentného HZD, ktoré zakladal po odchode z ĽS-HZDS. V Smere ani v SNS zatiaľ o mene či podpore prezidentského kandidáta oficiálne nehovorili. Nevylučujú však, že Gašparovič by bol dobrým kandidátom. "Osobne sa nebránim tomu, že by som ho podporil," hovorí podpredseda Smeru a vlády Dušan Čaplovič. Podporu SNS by zas mohlo "zaručiť" avizované zlúčenie národniarov a HZD.
O podporu koaličných partnerov sa však môže uchádzať aj šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý na víkendovom sneme viackrát hovoril o potrebe pripraviť sa na volebný rok 2009. Horváth je presvedčený, že aj toto určí ďalšie mantinely pre Gašparovičovo správanie. "Nemôže výrazne vystupovať voči vláde, pretože by tú podporu stratil."
(Ne)straník
Práve nekritickosť súčasnej vlády robí z Gašparoviča podľa jeho odporcov "straníckeho" prezidenta. Tŕňom v oku bývalej koalície je navyše aj nevymenovanie viceguvernéra NBS Vladimíra Tvarošku, ktorého zvolil parlament. "Považujem to za politické nevymenovanie," tvrdí šéf poslancov SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Svoju apolitickosť podľa viacerých odborníkov Gašparovič stratil ešte vlani, keď prijal post čestného predsedu HZD.

Ako sa vyvíja dôveryhodnosť prezidenta
 

Dôveryhodnosť v %

Poradie v rebríčku dôveryhodnosti politikov *

marec 14,4 2
apríl 13,9 3
máj 9 4
* Najdôveryhodnejším politikom je dlhodobo Robert Fico. Ivana Gašparoviča postupne predbehli Ján Slota a Robert Kaliňák
Zdroj: ŠÚ SR

01 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Široké spektrum ponuky žeriavov a zdvíhacej techniky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 12:37