StoryEditor

Hrušovský rozmýšľa nad prezidentom

15.10.2007, 00:00
Predseda KDH Pavol Hrušovský získava nečakanú prevahu pri hľadaní opozičného kandidáta na post budúceho prezidenta republiky. Šéf kresťanských demokratov pre HN potvrdil, že kandidatúru zvažuje.

O jeho podpore sa navyše hovorí už aj v SDKÚ-DS, čo nám potvrdili viaceré zdroje z prostredia najsilnejšej opozičnej strany.
Podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová na otázku, či sa v jej strane hovorí o Hrušovskom, povedala: "Ja som prítomná takejto diskusie nebola. Neformálne debaty medzi poslancami však určite bežia." Práve Radičová sa pritom vzhľadom na popularitu vo verejnosti spomínala v kuloároch ako najhorúcejší adept na opozičného prezidentského kandidáta. "Každá podpora z iných strán poteší, lebo je to uznanie nie len ako politika, ale aj ako človeka. A to je jeden z dôvodov rozmýšľať o tom, ako sa zachovám a rozhodnem," reagoval pre HN samotný Hrušovský. Tvrdí, že tiež "všeličo" z prostredia SDKÚ o sebe počul, oficiálne však potvrdené nemá nič.
Podľa Radičovej aj predsedu poslaneckého klubu Stanislava Janiša zatiaľ oficiálne rokovania o kandidátoch neboli ani v rámci strany, ani v rámci opozície. Strany sa dohodli najprv na vnútrostraníckom dialógu. Radičová očakáva, že sa táto téma otvorí čoskoro aj oficiálne. Janiš trvá na tom, že sa opozícia musí zjednotiť. "Ak bude jeden kandidát, kvalitný kandidát, tak Slovensko môže mať do roku 2009 prezidenta." O konkrétnom mene hovoriť nechcel.
SMK dáva prednosť SDKÚ
Predseda SMK Pál Csáky HN povedal, že strana je rozhodnutá, že vlastného kandidáta nepostaví. Hrušovského však nepovažujú za správnu osobu. "My vidíme problém chýbajúcich osobností v KDH, vidíme, aká je situácia v KDH, tam to je podľa nás bez šance," vyhlásil Csáky pre HN. Tvrdí, že vhodnú osobnosť na prezidenta by mala opozícia hľadať v SDKÚ-DS. SMK sa vraj nebráni ani nestraníckemu kandidátovi.
Radičová, ktorú mnohí politici aj odborníci považujú za vhodného človeka na tento post, skonštatovala, že ak by sa všetky tri opozičné strany zhodli na mene Pavla Hrušovského, bude to rešpektovať. Ona sama na svoju možnú kandidatúru zatiaľ nepovedala ani áno, ani nie. "Ja by som naozaj chcela zostať a venovať sa aktívnej práci na sociálnej politike. Cítim to ako pevnú pôdu pod nohami," zopakovala už po niekoľkýkrát exministerka práce.
Taktická hra
Podľa politologičky Sone Szomolányi Hrušovský nemá vôbec reálne šance konkurovať súčasnému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Ten už totiž potvrdil, že sa bude v najbližších prezidentských voľbách v roku 2009 uchádzať o tento post znovu. Podporu má zatiaľ minimálne v strane Smer. Szomolányi si nemyslím, že sa k Hrušovskému prikláňajú aj v iných stranách preto, lebo mu dôverujú. "Sú to taktické hry tak zo strany KDH, ako aj z iných strán. Pán Palko si myslí, že tak odstráni súčasného rivala z predsedníckeho postu." Práve Vladimír Palko prišiel s myšlienkou, aby KDH postavilo do boja o hlavu štátu Hrušovského. Jeho stranícky šéf vraj spĺňa všetky predpoklady na túto funkciu. Podľa politologičky líder KDH nemá reálne šance dostať sa do druhého kola. "A oni to vedia." Prehrou sa vraj oslabí jeho postavenie aj ako predsedu kresťanských demokratov. Hrušovský je podľa Szomolányi aj napriek tomu náchylný ísť do boja, lebo po tomto poste túži.
Figeľ ako racionálna voľba?
Podľa prieskumov verejnej mienky ÚVVM pri Štatistickom úrade je zo spomínaných mien v súvislosti s kandidatúrou Hrušovský najmenej obľúbený. Najnovšie údaje zo septembra hovoria o tom, že Gašparovičovi dôveruje až 13,9 percenta voličov, Radičovej 5,4 percenta a Hrušovskému iba 4,4 percenta opýtaných voličov. Podľa Szomolányi by bol v tejto otázke racionálnou voľbou pre opozíciu eurokomisár Ján Figeľ. "Je z KDH, SDKÚ by ho podporilo a v prípade SMK niet dôvodu, že by mali byť proti."

ANKETAKto je pre vás prijateľnejší na poste prezidenta SR? Pavol Hrušovský 200 (55%) Ivan Gašparovič 164 (45%) Hlasovalo 364 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-13 17:28:00 - Feat.: 0 - Title: Mesto Vráble žiada od štátu 13,8 mil. Sk na rozvoj regiónu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 23:05