StoryEditor

Pravda o majetkoch politikov zostáva zahalená

Hra na skrývačku pokračuje. Občan sa ani tento rok nedozvie, koľko peňazí má politik na účte alebo aká je hodnota jeho domu. Na internete sa tak ako vlani opäť objavia iba informácie, či poslanec alebo štátny manažér vlastní dom, auto, úspory - konkrétne sumy chýbajú.

Hra na skrývačku pokračuje. Občan sa ani tento rok nedozvie, koľko peňazí má politik na účte alebo aká je hodnota jeho domu. Na internete sa tak ako vlani opäť objavia iba informácie, či poslanec alebo štátny manažér vlastní dom, auto, úspory - konkrétne sumy chýbajú. Poslanci si totiž aj tento rok odmietli schváliť transparentnejší formulár majetkového priznania.
Do konca minulého týždňa malo priznania odovzdať v parlamente zhruba 550 verejných funkcionárov. Podľa zistení HN ich prijal Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií približne 500. "Sumár môžeme urobiť až v piatok, niektoré priznania totiž môžu byť ešte v pošte," upozorňuje šéf výboru Igor Federič (Smer-SD).

Symbolické priznanie
Politici museli do priznania zapísať iba majetok, ktorého hodnota prevyšuje 35-násobok minimálnej mzdy - v súčasnosti 241-tisíc korún. Viacerí poslanci tvrdia, že v takejto podobe majú priznania len symbolický význam. "Ešte vo februári som dával do výboru návrh na zmenu tlačiva, ale, bohužiaľ, neprešiel," upozorňuje Federič. Formulár, v ktorom mala byť aj cena majetku a rok jeho nadobudnutia, podporili len poslanci Smeru a KDH. "Osobne nemám problém so zverejňovaním majetkových pomerov. Nechcel som do tých debát zasahovať, lebo som cítil, že aj jedna, aj druhá strana to chce politicky využívať," vysvetľuje člen výboru Ľubomír Lintner. Jeho kolega László Köteles (SMK) dodáva, že o takejto dôležitej veci by sa malo rozhodovať v pléne, a nie na neverejnom rokovaní výboru. "Tam by sa ukázalo, ktoré kluby a poslanci to myslia skutočne vážne."

Práca pre NKÚ?
Pritom ešte v roku 2003 mali tlačivá väčšiu výpovednú hodnotu, boli stručnejšie a zrozumiteľnejšie. Funkcionári v nich uvádzali presne tie údaje, ktoré chcel nedávno zaviesť Federič. "Teraz píšem ako český žandár, aj tak sa z toho nič nedá vyčítať a je to zbytočne komplikované," sťažuje sa poverený predseda NR SR Béla Bugár (SMK). Právnik Transparency International Slovakia Pavol Nechala je presvedčený, že problém by odstránila iba zmena ústavného zákona, ktorá by kontrolné kompetencie preniesla na iný orgán. "Ak kontrolovaný subjekt bude zároveň aj kontrolujúci, zákon sa nikdy nebude dostatočne napĺňať." Podľa Federiča by túto právomoc mohol prevziať napríklad Najvyšší kontrolný úrad. Podľa Lintnera sú za neochotou poslancov schváliť transparentné tlačivá obavy niektorých z "obnaženia majetku a následnej kriminalizácie".

Miliónové úspory
HN oslovili volebných lídrov jednotlivých strán, aby zverejnil svoje aktuálne majetkové pomery. Údaje nad rámec spomínaného formuláru uviedli iba niektorí. Zatiaľ čo premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) so svojou manželkou majú našetrené 1,1 milióna korún, úspory bývalého predsedu parlamentu Pavla Hrušovského (KDH) dosahujú tri milióny. Rovnakú sumu má nasporenú aj poslanec Miroslav Maxon (HZD). Predseda SNS Ján Slota ako primátor Žiliny a poslanec žilinskej župy zarobil vlani takmer 1,4 milióna korún a vlastní tri autá. Majetkové pomery predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara zostávajú utajené. "Verejnosť a médiá si môžu jeho priznanie nájsť na internete," odkázala nám hovorkyňa hnutia Magdaléna Fajtová. Federič však zatiaľ nevedel odhadnúť, či stihnú zverejniť priznania ešte pred júnovými predčasnými voľbami. "Musíme naskenovať 11-tisíc strán a potom skontrolovať, či všetky údaje sedia. Vlani nám skener k príjmu niektorých funkcionárov pridal tri nuly."
Verejným činiteľom, ktorí do konca marca majetkové priznanie neposlali, hrozí peňažná pokuta vo výške jedného mesačného platu. Za vlaňajšie meškanie výbor len pred niekoľkými dňami udelil asi desať pokút - spolu za 400-tisíc korún. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, dotknutí funkcionári sa môžu odvolať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 00:10