TASR/Marko Erd
StoryEditor

Zlá krv v polícii má svoje následky, tvrdí odborník o konflikte medzi Gašparom a šéfom Lynx Commanda

21.10.2018, 18:01
Bývalý policajný šéf Tibor Gašpar priznal  spor so šéfom elitných kukláčov Lynx Commando Štefanom Hamranom.

Nesprávne smerovanie jednotky či narúšanie interných vzťahov. Aj toto vytkol exšéf polície svojmu bývalému zamestnancovi Štefanovi Hamranovi. Ten v súčasnosti velí kukláčom známym z prípadu vraždy Jána Kuciaka. Podľa odborníkov podobné pnutie v policajnom zbore podkopáva jeho samotné fungovanie.

Rozhovor so šéfom Lynx Commanda Štefanom Hamranom:

Maximálny vplyv

„Policajný zbor nie je nič iné, ako každá iná obchodná spoločnosť. A či väzby medzi jej šéfom a podriadenými ovplyvňujú výsledok? No, samozrejme, že ovplyvňujú a maximálne,“ myslí si exvyšetrovateľ Jozef Šátek.

Podľa bývalého vyšetrovateľa šarvátky v podobných inštitúciách nie sú na mieste. „Môžete mať za sebou vysoké školy, mať rôzne zahraničné semináre a ovládať desať jazykov, no keď ste neschopný riešiť medziľudské vzťahy a byť ľudský a otvorený a pravdivý, tak vaše schopnosti sú nanič,“ povedal pre HN bývalý vyšetrovateľ.

Samotné ministerstvo vnútra na otázky či je policajný zbor pod taktovkou Milana Lučanského v lepších rukách ako za čias Tibora Gašpara, neodpovedalo.

Gašpar verzus Hamran

Zadržanie podozrivých v prípade Kuciakovej vraždy, nedávne razie v nehnuteľnostiach Mariana Kočnera po celom Slovensku či zásahy v Topoľčanoch a Šali vo veci podpalačstva. Aj tieto zásahy má za sebou v poslednej dobe komando Lynx.

Podľa šéfa jednotky Štefana Hamrana sa počet nasadení jednotky zvýšil práve po výmene Tibora Gašpara na vedúcej pozícii. „Je pravdou, že v tej dobe sme mali menší počet nasadení ako ich máme dnes,“ povedal Hamran.

Gašpar pre HN priznal, že s touto tézou nesúhlasí a dodal, že jednotka je využívaná najmä po vyžiadaní Národnou kriminálnou agentúrou a samotný súhlas odklepne druhy viceprezident a nie šéf policajtov.

„Vždy keď ich NAKA potrebovala, bola ich účasť podpísaná. Preto nerozumiem tej jeho výhrade, či je to menej alebo viac. Je to nezmysel, a  tvrdím, že je to klamár aj z iných dôvodov,“ povedal Gašpar.

Zároveň veliteľ komanda oficiálne nazývaného aj Útvar osobitného určenia priznal, že s Gašparom „mali diametrálne odlišný pohľad na to, akým smerom by sa mala uberať služba osobitného určenia.“

Gašpar pre HN potvrdil, že vzťahy medzi obidvomi funkcionármi boli výrazne napäté. „Považujem ho za osobu, ktorá na tomto útvare narúšala interpersonálne vzťahy. Urobili sme na útvare aj psychologický prieskum s našimi psychológmi, ktorý mal otestovať ich vzájomné vzťahy medzi podriadenými a nadriadenými,“ povedal pre HN Gašpar.

01 - Modified: 2023-12-21 11:38:40 - Feat.: - Title: Hamran sa rozhodol. Za prezidenta kandidovať nebude, zvažuje, že sa stiahne z verejného života 02 - Modified: 2023-12-14 16:30:00 - Feat.: - Title: Jasné výhody kandidáta Hamrana 03 - Modified: 2023-12-13 12:53:28 - Feat.: - Title: Zaznie čistá fantázia na hrade? Prezidentské ambície ohlásil kontroverzný influencer, sľubuje "zrušenie" covidu 04 - Modified: 2023-12-13 10:59:20 - Feat.: - Title: Bývalý šéf polície Štefan Hamran rozmýšľa nad kandidatúrou na prezidenta 05 - Modified: 2023-11-08 05:49:15 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok v HNtelevízii naznačil osud Lipšica: Na pozícii bude, kým neprídu zákonné náležitosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 09:16