StoryEditor

Diktovanie poisťovne? Návrat do minulosti

19.11.2006, 23:00
Autor:
SITASITA
Návrh ministerstva zdravotníctva určiť poistencom štátu zdravotnú poisťovňu direktívne označil Inštitút ekonomických a spoločenských analýz za nešťastný a škodlivý pre zdravý vývoj slovenského zdravotníctva.

Návrh ministerstva zdravotníctva určiť poistencom štátu zdravotnú poisťovňu direktívne označil Inštitút ekonomických a spoločenských analýz za nešťastný a škodlivý pre zdravý vývoj slovenského zdravotníctva. Podľa analytika inštitútu pre oblasť zdravotníctva Juraja Karpiša tento návrh obmedzuje slobodnú súťaž na trhu zdravotného poistenia zvýhodňovaním štátnych subjektov, ktoré majú aj tak na trhu dominantné postavenie. "Ide fakticky o štátnu monopolizáciu trhu a návrat do minulosti, keď na ňom pôsobila len jedna štátna poisťovňa." To by podľa Karpiša oslabilo postavenie súkromných zdravotných poisťovní a opätovne by klesol tlak na efektivitu a kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. "Tlak vychádza práve z pôsobenia súkromných nákupcov zdravotnej starostlivosti, ktorí sú motivovaní k čo najlepšiemu plneniu potrieb klientov možnosťou dosiahnuť zisk."
Ministerstvo zdravotníctva obvinenia z diskriminácie komerčných zdravotných poisťovní striktne odmieta. "Neviem si vysvetliť, prečo sa komerčné poisťovne stavajú negatívne k zámeru štátu umiestňovať svojich poistencov len do štátnych poisťovní," uviedla hovorkyňa rezortu Silvia Balázsiková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 07:33