StoryEditor

Poľnohospodári majú mesačné meškanie

18.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Nepriaznivé počasie spôsobilo už takmer mesačné oneskorenie jarných prác slovenských farmárov. Tí začali kvôli dlhej zime a daždivému počasiu s jarnou sejbou iba v uplynulom týždni. Situáciu navyše komplikuje veľké množstvo plôch, na ktorých sú mrazmi a plesňou zničené plodiny zasiate ešte na jeseň. V niektorých prípadoch budú musieť zaorať až tretinu ozimín. Podľa poľnohospodárov môže oneskorenie jarných prác, a tým aj kratšie vegetačné obdobie, nepriaznivo ovplyvniť úrodu. Vyplýva to z ankety ČTK.
Oproti minulému roku, ktorý sa tiež vyznačoval oneskoreným nástupom jari, meškajú práce na poliach v Balogu nad Ipľom desať dní. "Boli roky, keď sme začínali začiatkom marca," podotkol agronóm Ladislav Nagy. Podľa agronóma Šimona Škovjeru z Očovej museli kvôli omeškaniu pokračovať v sejbe aj počas veľkonočných sviatkov. "Minulá jar, ktorá bola aj napriek oneskorenému príchodu k vegetácii priaznivá, sa nemusí zopakovať," myslí si. Mesačné meškanie s jarnými prácami hlásia tiež farmári zo západného Slovenska.
Poľnohospodári sa zhodujú, že úroda ozimných plodín bude v tomto roku oproti očakávaniu až o tretinu nižšia. Jarné plodiny by v prípade priaznivého počasia mohli oneskorenie v raste ešte dohnať. Agronómovia sa však obávajú najmä skorého príchodu letných horúčav. Tie by totiž rastlinám neumožnili dostatočný rast.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 20:36