StoryEditor

Premiérova veľká desiatka

11.09.2006, 00:00

Ľudmila Benkovičová, Peter Staněk, Ladislav Balko či Pavol Hamžík. Aj to sú ľudia, o ktorých odborné názory sa opiera premiér Robert Fico. Oficiálny zbor poradcov predsedu vlády tvorí desať ľudí - sú to odborníci z praxe, ale aj Ficovi stranícki kolegovia.
"Väčšinou sú to spolupracovníci odborného inštitútu ASA, ktorí sa podieľali aj na tvorbe programovej orientácie Smeru," hovorí šéf zboru poradcov Vladimír Faič. Inak bývalý poslanec SDĽ. S Ficom začal spolupracovať pred štyrmi rokmi. V roku 2004 založil a začal riadiť odborný inštitút Smeru ASA - Analýzy, Stratégie, Alternatívy.
Premiérovým poradcom pre oblasť zdravotníctva je neurológ Juraj Štofko, zástupca prednostu 1. neurologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Bratislave Pavla Traubnera. Pre oblasť energetiky zase Vladimír Práznovský, ktorý figuruje v spoločnostiach Energostroj Mochovce a Enseco. Pre zahraničnú politiku si Robert Fico vybral poradcu svojho rezortného ministra Jána Kubiša - obom bude radiť Pavol Hamžík - bývalý diplomat, ktorý bol ministrom zahraničných vecí v druhej Mečiarovej vláde a vicepremiérom pre európsku integráciu v prvej vláde Mikuláša Dzurindu. "Nie som odborníkom na politické aspekty, ale na zahraničnú politiku, a to sa odo mňa vyžaduje - dávať stanoviská so znalosťou situácie a pozadia."
Pri regionálnom rozvoji a rozdeľovaní peňazí z eurofondov sa bude Fico opierať o stanoviská člena vládnej komisie Štefana Adamca. V oblasti mediálnej politiky sa Fico spolieha na sociologičku Ľudmilu Benkovičovú. "Oslovili ma až po voľbách. Zrejme si ma vybrali preto, že som pracovala v útvare, ktorý publikoval výskumy zaujímavé, sofistikované, vyvážené, profesionálne urobené." Benkovičová šéfovala Odboru mediálneho výskumu Slovenského rozhlasu. V tíme sú aj ďalšie mená, v ekonomických a finančných otázkach premiérovi radia akademik Peter Staněk, Ladislav Balko, Jozef Troják a Rastislav Chovanec.

Premiérova veľká desiatka
Vladimír Faič, šéf zboru poradcov
Ľudmila Benkovičová, mediálna oblasť
Štefan Adamec, regionálny rozvoj, eurofondy
Peter Staněk, Ladislav Balko, Jozef Troják, Rastislav Chovanec, ekonomika
Pavol Hamžík, zahraničná politika
Juraj Štofko, zdravotníctvo
Vladimír Práznovský, energetika

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 10:17