StoryEditor

Kozmopolitná obec? Žiadny problém

19.11.2006, 23:00

Dedinku Čechy v Novozámockom okrese založila začiatkom 15. storočia skupina zatúlaných husitov. V obci s necelými 350 dušami sa i dnes niekoľko obyvateľov hlási k českej národnosti. Zvyšok tvoria Slováci a zopár občanov je maďarskej národnosti. Nedávno sa do obce prisťahovali starší manželia z Holandska. Napriek skutočne kozmopolitnému prostrediu tu žiadne národnostné problémy nepoznajú. "My sa dobre znášame navzájom i s ľuďmi z okolitých maďarských dedín. Hráme spolu v jednej lige futbal, bývajú aj spoločné akcie," hovorí miestny dôchodca Ondrej.
V obci, ktorá leží mimo hlavných cestných ťahov a na menej podrobnej mape ju ani nenájdete, je už štvrté volebné obdobie starostom Jozef Baranovič. Pôvodným povolaním poľnohospodársky inžinier kandiduje ako nezávislý i v tohtoročných komunálnych voľbách. Jeho šance na úspech sú vysoké. Počas 16 rokov na stoličke starostu toho stihol naozaj dosť. Maličké Čechy svojimi nápadmi a kreativitou preslávil v širokom okolí.
Jeho najznámejším projektom je vybudovanie najjužnejšie položeného strediska zimných športov na Slovensku. Nechýba v ňom umelé zasnežovanie, sánkarská dráha či nenáročné bežkárske trate. Zjazdovka so starším vlekom má síce len 250 metrov, no lyžovať sa dá aj pri nočnom osvetlení. Súčasťou areálu je i rybník, kde sa v zime korčuľuje a miestna mládež hrá hokej. Zimnú idylku ako z rozprávky si už obľúbili stovky pravidelných návštevníkov predovšetkým z juhozápadného Slovenska, ktorí sem zavítajú najmä počas zimných víkendov.
"Budúcnosť obce vidím jednoznačne v cestovnom ruchu. Perspektívne sú najmä ubytovacie služby, agroturistika, poľovníctvo či športový rybolov," tvrdí starosta. Nestavia pritom len na lyžiarskom stredisku. Čechy podľa neho môžu výrazne profitovať z blízkosti termálnych kúpeľov. Tie sa nachádzajú v susednej obci Podhájska a ročne ich navštívi niekoľko desiatok tisíc domácich i zahraničných hostí. Turistický potenciál lokality si uvedomuje i čoraz viac chalupárov z Bratislavy i iných miest, ktorí už v Čechách skúpili väčšinu opustených domov. Dobre sa predávajú aj voľné stavebné parcely, ktoré dostanete za necelých 100 Sk za štvorcový meter.
"V nasledujúcich štyroch rokoch sa obec pohne určite výrazne dopredu. Chceli by sme investovať do obnovy verejných priestranstiev, miestnych komunikácií, kúpiť nové snežné delo," prezrádza svoje plány starosta. V blížiacich sa voľbách má aj dve protikandidátky -- jednu nezávislú, druhá je nominantkou KDH.
"Tlačia sa tam len kvôli tomu, že prišli o robotu a myslia si, že na úrade dobre zarobia," hodnotí predvolebnú atmosféru v obci staršia pani, ktorá nesie kvety na cintorín. Súčasný starosta podľa nej urobil pre dedinu veľa a navyše "...starostom by mal byť chlap, hlavne ak je taký šikovný ako ten nás".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 22:00