StoryEditor

Muži sa nás snažia rozčuľovať naschvál, tvrdia vedci

22.02.2014, 23:00
Autor:
iDnesiDnes
Nová štúdia dokazuje, že „páni tvorstva“ svojich oponentov rozčuľujú naschvál.

Od zlosti sa vám zatmieva pred očami, trasú sa vám ruky a na jazyku prá šťavnatých počastovaní? Nová štúdia prišla na to, že podobná reakcia na konflikt nie je výsledkom rozohnených emócií, ale chladnej premyslenej hry. Tým, že v nás zámerne vyvolávajú zlosť, s nami naši partneri vlastne manipulujú.

Vedci z University of California totiž priniesli dôkaz, že ľudia využívajú negatívne pocity ostatných vo svoj prospech, píše britský Daily Mail. Štúdia, ktorá mapovala vyše sto študentov konkrétne ukázala, ako muži pracujú so zlosťou svojich oponentov.

Pri experimente, počas ktorého sa muži zúčastnili rôznych súťaží, sa hráči snažili svojich protivníkov naschvál vystaviť nepríjemným situáciám, ktoré ich mali nahnevať. Vo väčšine prípadov sa tento zámer podaril a porazení doplatili práve na svoj ​​hnev. Spomínaný výskum tak len potvrdil účinnosť známeho fenoménu, ktorý športoví fanúšikovia poznajú pod názvom Materazziho efekt. Marco Materazzi nie je len výborný futbalista, ale hlavne Talian, ktorý vďaka vášnivej povahe dokáže dokonale ovládnuť hru. Poznáme ho hlavne vďaka výstupom proti francúzskemu záložníkovi Zidanem, ktorého dokázal vyprovokovať tak, až Zidane dostal červenú kartu.

Podľa Uri Gneezyho, vedúceho citovanej štúdie, je vyvolaná zlosť presne to, o čo v konflikte ide. „Účastníci nášho výskumu sa naschvál snažili rozčúliť svojich protivníkov, akonáhle z toho mohli ťažiť. Tieto zistenia tak jasne potvrdzujú, že ľudia sú si plne vedomí vplyvu emócií na správanie, čo sa snažia využiť vo svoj prospech, " komentuje svoj ​​projekt Gneezy.

Strategická manipulácia so zlosťou sa však neobmedzuje na šport a súťaže, ale má značný presah do každodenného života. Uvedený výskum sa tiež sústredil na to, ako so zlosťou pracovať. Hoci všetky výsledky potvrdili  že zlosť dokáže s chovaním radikálne zamávať, jej vplyv nie je nekonečný. Pocity nahnevania a hnevu totiž po nejakej dobe úplne ustúpia. Vedci dokonca prišli s presnou stopážou: dvadsať minút je podľa ich meraní doba, počas ktorej nad sebou znovu získame kontrolu.

Zuzana Dvořáková Lešková, idnes.cz

01 - Modified: 2006-01-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tržby Gazpromu stúpli
01 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-05 11:20:16 - Feat.: - Title: Teherán pripravuje odvetu za atentát v Damasku. Musí však vyriešiť, aká silná bude jeho reakcia 04 - Modified: 2024-03-01 06:30:00 - Feat.: - Title: Pápež ako žena? Elon Musk sa obul do Googlu kvôli historicky nepresným obrázkom 05 - Modified: 2024-02-24 07:00:00 - Feat.: - Title: Konflikt na Ukrajine trvá už dva roky. Pozri si v číslach, akú katastrofu spôsobila invázia Putinovej armády
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
29. apríl 2024 00:46