StoryEditor

Pohostinnosť je klišé, tú chcú všetci

22.06.2017, 00:00
Nachádzame sa v prekliatej situácii, tvrdí o podnikaní v turizme šéf špičkového hotela Elizabeth v Trenčíne Jan Svoboda.

S aktuálnym hotelierom roka a viceprezidentom Zväzu cestovného ruchu zároveň sme debatovali v tesnej blízkosti brala Trenčianskeho hradu. Práve tu sa totiž nachádza hotel, ktorý len nedávno získal svetového Oscara vo svojej brandži.

Cestovný ruch na Slovensku láme rekord za rekordom. Je predpoklad, že bude tento trend pokračovať?
Čísla horšie nebudú, ale rast sa časom zastaví. Pretože už nemáme kam ísť hore. Zároveň som presvedčený, že v súčasnosti sme dosiahli strop v počte ubytovacích kapacít. Nie je priestor, hádam s výnimkou Tatier.

Čo sa skrýva za priaznivými číslami?
Okrem aktivít bývalej Slovenskej agentúry pre cestovný ruch či ministerstva dopravy, respektíve zlepšením kvality služieb, tým primárnym faktorom je bezpečnostná situácia vo svete. Dovolenkári majú strach lietať do tradičných destinácií ako Turecko, Egypt, Tunisko. Podľa mňa časom príde k utlmeniu teroristických hrozieb a ľudia znovu začnú cestovať. Slovensko sa medzitým nestalo atraktívnejšou destináciou, ani tu nepribudlo nič výrazné z hľadiska turizmu a významu z globálneho hľadiska.

Nárast turizmu Slovákov na Slovensku je však evidentný.
Tento fenomén sa spája so zdravím a wellnessom. Našinci boli nútení cestovať do Maďarska alebo Rakúska, no ich myslenie sa zmenilo. Už aj u nás existuje množstvo zariadení na dostatočnej úrovni. Vyrovnali sme sa zahraničiu. Sme cenovo dostupnejší, čo sa týka stravovania. Svoju úlohu zohráva aj jazyková bariéra, ktorá je stále dosť citeľná najmä u staršej generácie.

Má však náš dôchodca dostatočné prostriedky na podobné aktivity?
Senior je zákazník budúcnosti. Už nie je tou osobou, ktorá trávi čas na svojej záhradke. Po otvorení hraníc si pamätáme zájazdy nemeckých dôchodcov. A už máme kvantum takých aj na Slovensku. Sú solventní. Buď oni sami alebo ich deti, ktoré ich pošlú do kúpeľov alebo na poznávací pobyt.

Neskrývajú sa za zvýšeným záujmom Slovákov o domovinu ich plnšie peňaž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 00:16