Biochemik Aleksi Šedo pôsobil až do januára tohto roka ako námestník českého ministra zdravotníctva.MAFRA/Petr Kozlík
StoryEditor

Mladší sú teraz hlavnými kandidátmi na tvorbu mutácií, hovorí lekár. Prečo je pri covide dôležité pohlavie?

13.08.2021, 00:00
My sme všetci súčasťou akéhosi gigantického experimentu matky prírody na nás ľuďoch, tvrdí pre HN český lekár a biochemik Aleksi Šedo.

Počet prípadov ochorenia COVID-19 sa opäť začína zvyšovať. Odborníci hovoria o tom, že štartuje tretia vlna pandémie. Znamená to, že prognózy o pokojnej jeseni boli príliš optimistické alebo sa s takýmto vývojom rátalo?
Aspoň pokiaľ hovoríme o Českej republike, kde som viac zorientovaný, nárast zatiaľ nie je nijako výrazný. Zodpovedá aktuálnemu vývoju, keď dochádza sčasti k uvoľňovaniu opatrení a sčasti k tomu, že sa tieto opatrenia príliš starostlivo nedodržiavajú. Na druhej strane je zase pozitívne to, že vírus naráža na určitú bariéru, ktorá sa vytvorila vďaka očkovaniu. Práve vakcinácia v súčte s tým, koľko ľudí týmto ochorením prešlo, brzdí prienik vírusu do populácie.

Súhlasíte s tvrdením, že v tejto chvíli už prežívame tretiu vlnu pandémie?
Teraz je určite namieste veľmi zodpovedne a starostlivo sledovať epidemiologické dáta. Rozhodne nepatrím medzi tých, ktorí túto situáciu bagatelizujú, ale zatiaľ by som bol opatrný s vyhlasovaním nejakej tretej vlny. Myslím si, že to je ešte predčasné.

Treba sa však pripraviť na ďalší nárast prípadov či hospitalizácií?
Asi to najdôležitejšie z celého nášho epidemiologicky nepriaznivého obdobia trvajúceho viac ako rok je to, že sme si vedomí jednej kľúčovej veci – nárast počtu pacientov, samozrejme, nesie so sebou aj zvýšenie počtu tých, ktorí sú chorí do tej miery, že si vyžadujú lekársku opateru, hospitalizáciu a prípadne intenzívnu starostlivosť. V porovnaní so situáciou z minuloročnej jesene sme však presvedčení o tom, že sa do istej miery nachádzame v optimistickejšej situácii. Opäť hovorím za Českú republiku – toto ochorenie sa šíri dominantne u mladších ročníkov, ktoré mávajú ľahší klinický priebeh.

Situácia z minuloročnej jesene nás teda nečaká?
Nárast hospitalizácií pravdepodobne nebude v podobnej proporcii, ako bol vlani na jeseň. Aspoň by nemal byť taký silný. Avšak najkritickejším momentom bude sledovanie obsadenosti zdravotníck...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 14:48