StoryEditor

Americký generál pre HN: Neverím, že Taliban dodrží, čo sľúbil

30.07.2021, 00:00
Americký generál John Allen navštívil nedávny Globsec a my sme sa s ním porozprávali o agende prezidenta Joea Bidena, kybernetických útokoch, Číne a sťahovaní koaličných síl z Afganistanu.

Čo priniesol nedávny samit prezidentov Joea Bidena a Vladimira Putina?
Jedným z dôležitých aspektov súčasnej vlády Spojených štátov, no taktiež v širšom ponímaní americkej histórie, bolo pestovanie tradície vyvíjať snahu o dialóg s našimi oponentmi. Vždy sme viedli rozhovory so Sovietmi, a to aj počas tých najťažších období. Schopnosť komunikovať s Čínou nám začiatkom 70. rokov otvorila vzťahy s Mao Ce-tungom. Prezident Trump zase viedol dialóg s Kim Čong-unom. Preto si myslím, že bolo správne, keď chcel prezident Biden hovoriť s prezidentom Ruska.

Dotkli sa aj tematiky kybernetických útokov z Ruska. Ak neprestanú, hodlajú Spojené štáty reagovať tvrdšie?
Existuje celá škála pochopiteľných dôvodov, prečo by mali títo lídri viesť dialóg. Susedstvo Ruska so Severoatlantickou alianciou či s Európskou úniou, záležitosti spojené s porušovaním ľudských práv a jednou z kľúčových tém sú aj kybernetické útoky. Joe Biden už niekoľkokrát deklaroval, že tieto útoky musia prestať a aj teraz sa veľmi jasne vyjadril, že pokiaľ sa tak nestane, Spojené štáty budú nútené reagovať. To znamená reagovať silou.

Aké kroky môžeme v tomto smere očakávať?
Spôsobov, ako sa vysporiadať s takýmto typom útokov, je niekoľko. Prvým krokom je vzdelávanie ľudí a až nasledujúcou fázou sú systémy na ochranu sietí. Čiže najprv musíme zabezpečiť to, aby naši vlastní ľudia chápali, čo znamená kybernetická bezpečnosť v kontexte preventívnych opatrení. Aby človek, ktorý si sadne k počítaču, nebol spoluúčastníkom problému. Nutne musí byť oboznámený so systémami a pracovať so sieťou tak, aby nevytváral priestor pre zraniteľnosť. Nepriateľ je tam vonku a je pripravený využiť akúkoľvek našu slabinu.

Sú aj iné možnosti?
Ďalším krokom je politika, ktorá si kladie otázku, ako odradiť svojho protivníka – či už je to štátny alebo neštátny aktér – aby neútočil na naše systémy a kritickú infraštruktúru. Odrádzanie môže pozostávať z odvetných akcií, sankcionovania zodpovedných osôb či v konečnom dôsledku vydania medzinárodných zatykačov. Pomocou nich bude možné dolapiť útočníkov, ktorí sa rozhodnú cestovať mimo svojej domovskej krajiny. V tomto prípade im bude hroziť zatknutie v momente, keď sa rozhodnú vycestovať z Ruska do akejkoľvek našej spojeneckej krajiny alebo cez ňu.

To však nie je všetko, či áno?
Potom sú tu ešte útočné kybernetické operácie. V prípade Rusov pritvrdzujeme. Prezident Putin síce odmietol, že by išlo o činy ruského štátu, s vysvetlením, že sú to operácie ruských kyberzločincov. Pokračoval dlhou litáni...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 11:23:09 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 04 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 05 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 13:43