StoryEditor

Bražinová pre HN: Infekčný variant príde určite. Problém môže byť pre neočkovaných

12.06.2021, 11:00
Základným predpokladom pred cestovaním je dať sa očkovať, tvrdí pre HN Alexandra Bražinová, zástupkyňa prednostky Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Odborníkov po celom svete aktuálne straší najmä indický variant koronavírusu, ktorý bol zachytený už v desiatkach krajín. Považujete za reálne, že sa jeho rozšíreniu nevyhneme ani my na Slovensku?
Pred časom sme už jeden prípad identifikovali aj u nás a je veľmi pravdepodobné, že ďalšie pribudnú. Predpokladám, že sa tak stane v priebehu leta, keď ľudia budú vo zvýšenej miere cestovať. Neznamená to však automaticky, že tento variant musí nevyhnutne prísť z Indie.

Ako sa k nám môže dostať?
Napríklad spomínaný človek s prípadom koronavírusu, ktorý tu už máme zachytený, pricestoval z Indie. Keďže sa však teraz tento variant vyskytuje vo veľkom počte štátov a je veľmi rozšírený, môžeme ho priniesť z mnohých krajín. Tým, že ľudia sa celosvetovo hýbu, človek zo Slovenska sa s týmto variantom môže stretnúť prakticky kdekoľvek.

Kde napríklad?
Najmä na frekventovaných turistických miestach, kde sa pohybuje veľa ľudí, ako sú letiská. Prípadne to môžu byť obľúbené destinácie, kde sa miešajú ľudia z rôznych krajín sveta. Avšak to, do akej miery sa u nás rozšíri, závisí od viacerých okolností.

Čo teda bude kľúčovým faktorom?
Ak sa nám podarí podchytiť toho jedného človeka, prípadne viacerých ľudí, ktorí by ho k nám mohli zavliecť, a títo ľudia zotrvajú v dôslednej karanténe, tak by sa to nemuselo rozšíriť. Naopak, ak to zistíme neskoro a daný človek infikuje ďalších, tak má nový variant otvorené dvere, aby sa mohol začať šíriť aj u nás.

Dá sa tomuto scenáru zabrániť napríklad za cenu úplného zatvorenia hraníc pre cudzincov a karantény pre tých, ktorí sa vracajú zo zahraničia?
Ani nie zatvorenia hraníc, ale dôslednej kontroly. Čiže ak by naozaj všetci ľudia prichádzajúci z krajín, ktoré sú podľa cestovateľského semafora rizikové, zostali v karanténe a následne sa dali otestovať.

Akú úlohu tu zohráva vakcinácia?
Rozhodujúcu. Zaočkovaním totiž úplne znižujeme riziko toho, že sa infikujeme. Základným predpokladom pred cestovaním je teda dať sa očkovať. Keď však cestujú nezaočkovaní ľudia a v zahraničí sa in...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 13:18