StoryEditor

Zo zrúcanín vyrábajú rozprávky

05.06.2021, 00:00
Matúšovmu kráľovstvu dominujú hrady. Ich hodnota sa pohybuje v cene auta.

V malej dedinke pri Novom Meste nad Váhom dospelý človek dostane chuť zmenšiť na desaťcentimetrového trpaslíka. Prechádzajúc sa po parku miniatúr v Podolí má šancu na návrat do detstva a premeniť sa na kráľa alebo princeznú.

V jedinečnej expozícii sa na ploche areálu rozprestierajú zámky, kostolíky, rodinné domy významných osobností i mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle. No prím hrajú hrady zo všetkých kútov krajiny s akcentom na región Trenčianskeho kraja.

Najvďačnejšími návštevníkmi Matúšovho kráľovstva sú popri najmladších predovšetkým dôchodcovia. K žiadnej pamiatke netreba dlhé kilometre šliapať do strmého kopca a ani z jediného miesta nevidno toľko slovenských hradov na Slovensku. „Nielen u nás, ale ani vo svete,“ dodávajú seniori.

Eurofondy na zmenšeniny

Prvou lastovičkou v prípade parku miniatúr, ktorá dokázala, že jej príletom môže prísť leto, bol hrad Branč. „Pri jeho slávnostnom uvedení sme si predsavzali, že chceme mať tempo štyri modely ročne. Aj sa nám ho darí dodržiavať,“ pochvaľuje si Juraj Hlatký, krstný otec Matúšovho kráľovstva. Jeho panstvo tvorí 84 stavieb.

Ak sa niekto domnie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 21:58