Firmu Capturing Reality odkúpil v marci gigant Epic Games, producent herného hitu Fortnite.Reuters
StoryEditor

Náš softvér využíva celý Hollywood

07.05.2021, 00:00
Sotva dnes vyjde vo svete film bez použitia produktu, ktorý sme vypracovali, tvrdí pre HN Martin Bujňák, spoluzakladateľ a šéf bratislavskej vývojárskej spoločnosti Capturing Reality a aktuálny Technologický EY podnikateľ roka na Slovensku.

Vyvinuli ste softvér RealityCapture, ktorý dokáže z fotografií vytvoriť trojrozmerný model a vložiť ho napríklad do počítačových hier či 3D máp. Ide o novú a unikátnu technológiu?
Toto odvetvie už existovalo i predtým, a to najviac v mapingu. Bežný užívateľ ho najviac pozná z máp. Dnes je známe už aj z 3D máp, ktoré vidíme napríklad v Googli. Práve v tejto oblasti môžeme nájsť základ týchto technológií. Dá sa teda povedať, že siahajú do obdobia spred sto rokov, keď ľudia začali využívať lietadlá a zároveň sa zaoberať úvahami, ako z vyhotovených leteckých fotografií zostrojiť mapy. Vtedy vznikli prvé princípy a ľudia objavili príslušnú geometriu.

Ako sa tieto technológie vyvíjali neskôr?
Potom prišla takzvaná close range fotogrametria, čiže ako keby fotografia z blízkej vzdialenosti. Merala sa veľkosť, plocha alebo celkový tvar objektu. Toto odvetvie sa začalo dramaticky vyvíjať s nástupom počítačových technológií a dostupnosťou digitalizačných metód zhruba v 90. rokoch minulého storočia. Problém oproti súčasnosti však spočíval jednak v slabej počítačovej kapacite a zároveň v skutočnosti, že ani matematika nebola taká vyspelá, ako je dnes. Celý proces bol v podstate manuálny.

Kedy sa veci posunuli dopredu?
Medzi rokmi 2000 až 2004, keď sa začali objavovať prvé automatizované systémy, ktoré už niečo naozaj dokázali. A hoci sa to ešte stále týkalo iba akademických kruhov a opäť to bolo veľmi kostrbaté, nás to zaujalo. Sme totiž vyštudovaní informatici z bratislavskej Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Brali sme to tak, že je to skvelá oblasť, ktorej sa chceme reálne venovať. Skončili sme teda matfyz v Bratislave a išli sme si spraviť PhD. do Prahy na České vysoké učení technické. Práve tam sme túto našu získanú vedomosť postupne rozvíjali.


Získavali ste tam technologické znalosti, ktoré ste neskôr využili pri založení firmy Capturing Reality?
Áno, učili sme sa to práve tam. Druhá vec bola, že sme mali vlastné myšlienky, ktoré sme chceli priniesť do tohto odvetvia. Postupne sme ich doň zapájali a neskôr sa ukázalo, že naozaj fungujú. Tu by som chcel poznamenať, že nielen ja, ale aj spoluzakladateľ firmy Michal Jančošek máme za sebou veľmi úspešnú kariéru ako PhD. študenti. Nie je to tak, že by sme si niekde potajomky niečo vyvíjali. Vytvárali sme veci, ktoré sme vzápätí verejne publikovali. Zverejnili sme nie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 10:50