Jedným z problémov socialistického hospodárstva bolo zásobovanie a permanentný nedostatok niektorých druhov tovaru. Zohnať sa dal cez známych alebo za úplatok či protislužbu. Kto takéto možnosti nemal, musel si odstáť frontu pred obchodom a dúfať, že bude mať sťastie.Photoport
StoryEditor

Zlatí komunisti

02.04.2021, 00:00
Každý druhý človek je presvedčený, že bývalý režim umožňoval lepšie príjmy.

Mlieko za dve koruny? Pivo za dve päťdesiat? Na liter bieleho moku stačilo našmátrať vo vrecku sedem centov, a keď človek prihodil ešte cent, v krčme mu natočili pol litra čapovaného moku. To boli časy! Mnohí pamätníci k tomuto povzdychu navyše pridajú hlášky o „zlatých komunistoch“.

Jednoduché prepočty eur na starú menu, no bez prihliadnutia k radu ďalších aspektov, sú však len riadnym pritiahnutím za vlasy. Pristúpiac na takúto hru, treba rátať na výplatnej páske so sumou 104,3 eura. Toľko – 3 142 Kčs – bol totiž priemerný zárobok v pamätnom roku pádu Berlínskeho múru.

Možno sa dajú bez úškrnu prižmúriť oči nad generáciou dôchodcov, smútiacou za onými zlatými časmi. Keď im ešte slúžili nohy a oni mohli bezstarostne naháňať devy po zelených lúkach. Hovorí sa tomu aj spomienkový optimizmus, ktorý milosrdným závojom zastiera nelichotivú realitu.

O to ťažšie sa dajú chápať pohnútky mladších vekových kategórií. Éru budovania svetlých zajtrajškov síce neokúsili na vlastnej koži, no o to horlivejšie dvíhajú plamenný meč ideí komunizmu.

Práve prebiehajúce sčítanie obyvateľstva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 00:56