Slovenská poslankyňa Miriam Lexmann sa v Európskom parlamente okrem iného zaoberá ľudskými právami Ujgurov či situáciou v Hongkongu.KANCELÁRIA M. LEXMANN/M. LAHOUSSE
StoryEditor

Čína sa snaží rozbiť jednotu Únie

29.03.2021, 00:00
Sankcie Pekingu voči mojej osobe ma len utvrdili v tom, že táto práca má zmysel, tvrdí pre HN slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann.

Ste medzi piatimi europoslancami, na ktorých Peking uvalil sankcie. Ide o odpoveď na európske sankcie a zrejme súvisí aj s vašou činnosťou v Medziparlamentnej aliancii pre Čínu. Čo konkrétne Číňanom na vašej práci prekáža?
Ťažko povedať, lebo nevidím do hláv predstaviteľov komunistickej Číny. Myslím si však, že je to určite reakcia na moje snahy upozorniť Európsky parlament a podnietiť Európsku úniu, aby sme sa začali principiálnejšie správať voči Pekingu. A tiež aby sme zohľadňovali ľudské práva v našich obchodných dohovoroch, ale i v každom inom kontakte s Čínou.

Mali ste vopred avízo, že sa chystá takáto akcia práve proti vašej osobe? Očakávali ste ju alebo vás prekvapila?
Viem, že Peking takýmto spôsobom zareagoval voči členom amerického Kongresu po tom, ako Spojené štáty uvalili sankcie na reprezentantov komunistickej Číny. Aj vtedy to súviselo s provinciou Sin-ťiang. No a tesne predtým, než Európska únia uvalila na Peking sankcie, sa ma jeden môj známy pýtal, či neočakávam, že aj ja sa ocitnem na zoznamoch Číny. Musím priznať, že som to vôbec nečakala.


Ste spoluiniciátorkou vyhlásenia o porušovaní ľudských práv Ujgurov na severovýchode Číny v spomínanej provincii Sin-ťiang. Máte informácie, čo sa v tamojších internačných táboroch deje? Pozná západný svet vôbec celú pravdu?
Neviem, či poznáme úplnú pravdu. Avšak hrozných príbehov je pri tých miliónoch ľudí veľmi veľa. Na satelitných záberoch vidíme, že tábory sa rozrastajú. Pozbierali sa všetky dostupné informácie aj priame výpovede ľudí, ktorým sa z nich nejakým zázrakom podarilo dostať von.

Čo o ich situácii vieme?
Ujguri sú v týchto táboroch indoktrinovaní a nútení tvrdo pracovať. Nemajú slobodu pohybu ani rozhodovania o vlastnom živote. Okrem toho sú pravidelne vystavovaní mučeniu, týraniu či sexuálnemu zneužívaniu. Odoberajú im deti, ktoré presúvajú do iných táborov, aby rodiny nemohli spolu žiť. Situácia týkajúca sa ľudských práv je tam skutočne katastrofálna a potvrdzujú to aj dôkazy. Rôzne inštitúcie, ktoré sa venujú medzinárodnému právu, zbierali údaje o Sin-ťiangu. A teraz sa snažíme zistiť, či tu už môžeme hovoriť o genocíde....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 22:03