Covidová situácia v bratislavských nemocniciach je stále vážna, v posledných dňoch sa však začína mierne zlepšovať.TASR
StoryEditor

Zlepšenie nie je také, aby sme si mohli vydýchnuť, tvrdí infektológ Sabaka. Aká bude Veľká noc?

18.03.2021, 23:00
Obávam sa, že covidová kríza vyvolá ďalšie vlny odchodov slovenských zdravotníkov do zahraničia, tvrdí pre HN infektológ Peter Sabaka.

Pracujete na infektologickej klinike na bratislavských Kramároch, kde sa staráte o pacientov s ochorením COVID-19. Zlepšuje sa u vás pomaly situácia, alebo je stále kritická?
Badať mierne zlepšenie, ktoré však nie je v takom rozsahu, aby sme si mohli nejako významnejšie vydýchnuť. V každom prípade nápor pacientov už nie je taký, aký bol počas tých najťažších dní.


Ste stále plní, máte všetky lôžka aj pľúcne ventilácie obsadené?
Áno, jednotku intenzívnej starostlivosti aj kliniku anestéziológie máme plnú takmer na sto percent kapacity. Fakticky funguje tak, ako by mala, ale je neustále obsadená. Ak sa aj nejaké miesto uvoľní, tak sa v priebehu niekoľkých hodín až dní zaplní.


Preberáte pacientov z iných nemocníc po celom Slovensku, ktoré už nezvládajú nápor?
Nie, toto sú väčšinou pacienti z Bratislavy, prípadne z našej spádovej oblasti, napríklad zo Záhoria.


Ako to u vás zvládajú lekári a zdravotné sestry, ktoré sú dlhodobo pod obrovským tlakom?
Je to pre nich veľmi ťažké tak z psychickej, ako aj z fyzickej stránky. Obzvlášť náročné je to pre sestry, z ktorých mnohé už majú svoj vek a aj ich fyzické sily sú limitované. No a čo sa týka psychickej záťaže, tá si vyberá daň naozaj na každom. Pretože liečiť ochorenie, pri ktorom sa vám veľké množstvo pacientov nedarí zachrániť, je veľmi náročné.


Koľko ľudí takýto stav neprežije?
Veľa pacientov zachránime, čo nás, prirodzene, mimoriadne teší. U niektorých sa nám to však nepodarí, nech robíme, čo môžeme. A vedieť, že pacient sa dusí a vy nemôžete urobiť v podstate nič pre to, aby ste ho zachránili, je naozaj veľmi ťažké.


Predpokladám, že také niečo ste vy ani väčšina vašich kolegov dosiaľ nezažili...
Ešte nie. Medicína je náročná, ťažké sú nočné služby a ďalšie veci. Toto platí na väčšine pracovísk aj mimo pandémie COVID-19. Avšak súčasné obdobie je zo všetkých stránok skutočne omnoho náročnejšie.


Česi vyhlásili pracovnú povinnosť pre študentov medicíny, ktorí majú pomáhať pri covidových pacientoch. Zišlo by sa niečo také aj vám?
Viem si predstaviť, ž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 18:39