Obyvateľka krymského Sevastopoľa si na Medzinárodný deň žien urobila selfie s ruskými vojakmi.Reuters
StoryEditor

Putin nám robí to isté čo Stalin

14.03.2021, 23:00
Tatári boria mýtus, že Krym je tradičnou oblasťou Ruska, tvrdí pre HN Emine Džaparovová, krymská Tatárka a prvá námestníčka ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Práve v týchto dňoch uplynie už sedem rokov od ruskej anexie Krymu. Koľko Tatárov za ten čas odišlo z okupovaného polostrova na pevninskú Ukrajinu?
Z Krymu utiekli tisíce ľudí, ktorí sú oficiálne registrovaní ako vnútorne presídlené osoby. Patrím medzi nich aj ja so svojou rodinou. Krátko po začiatku okupácie, fakticky v priebehu niekoľkých mesiacov, sme sa spolu s manželom a s dcérou zbalili a odišli. Bolo to jasné rozhodnutie, na ktorom sme sa jednohlasne zhodli.


Prečo ste opustili rodný Krym?
Nedokázala by som tam žiť pod ruskou vlajkou, používať ruskú menu, platiť v obchodoch ruskými peniazmi. Nezvládla by som, keby som mala neustále pred očami obraz ruskej armády, ktorá vtrhla do mojej krajiny. Pre mňa ako ukrajinskú občianku by bolo absolútne nepredstaviteľné žiť na Kryme za takýchto okolností. Preto som odišla.


Hovorili ste, že ste tam ešte niekoľko mesiacov po anexii žili. Pravdepodobne ste teda videli celý priebeh okupácie...
Áno, samozrejme. V tom čase som pracovala ako novinárka, takže som stále cestovala po celom Kryme. Na vlastné oči som bola svedkom toho, ako ruská armáda vstupovala na ukrajinské územie. Prekvapila ma pritom jedna vec.


Aká?
Veľmi dobre si pamätám, ako v roku 2014, keď už u nás bola ruská armáda a okupácia prebiehala v plnom prúde, prezident Vladimir Putin usporiadal tlačovú konferenciu. Povedal na nej – na Kryme predsa vôbec nie sú ruskí vojaci. Vojenské uniformy si môžete kúpiť v ktoromkoľvek obchode. Choďte tam a uvidíte. O niekoľko týždňov sa ukázalo, že to skutočne bola ruská armáda, ktorá práve vykonávala anexiu Krymu. Žiaľ, Krym nebol jediný. Presne to isté Rusi robili aj na Donbase. Tam je takisto veľká prítomnosť ich armády, len sa ju neodvážili priamo zatiahnuť do otvoreného medzinárodného konfliktu Ruska proti Ukrajine.


Tvrdíte, že na východe Ukrajiny je aktívna ruská armáda?
Zbrane sa tam dodávajú z Ruska, ktoré zároveň koordinuje všetky operácie. A potom tu máme oficiálnu pozíciu Moskvy, ktorá hovorí – tam predsa bojujú Ukrajinci proti Ukrajincom, takže je to občianska vojna. Tento naratív počúvame od Rusov po celom svete. My sa snažíme zvyšovať povedomie medzinárodného spoločenstva o tom, že to je v skutočnosti vojna Ruska proti Ukraji...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 01:43