Christoph Steindl získal vlani titul rakúskeho EY Podnikateľa roka.SNÍMKA: EY
StoryEditor

Softvérmi pomáhame nakŕmiť Afriku

28.02.2021, 23:00
Naše algoritmy výrazne zrýchľujú analýzu dát zo satelitov, tvrdí pre HN Christoph Steindl, generálny riaditeľ IT spoločnosti Cloudflight a aktuálny rakúsky EY Podnikateľ roka.

Šéfujete úspešnej firme Cloudflight. Tá sa vyvinula zo spoločnosti Catalysts, ktorú ste vybudovali prakticky od nuly. Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do IT biznisu?
Niekoľko rokov som pôsobil v istej softvérovej spoločnosti. Jedného dňa som sa ocitol pred rozhodnutím, či budem takto pokračovať ďalej alebo sa skúsim postaviť na vlastné nohy. Moje ambície siahali ďalej, než aby som stále závisel od niekoho iného. Chcel som sám rozhodovať o tom, na čom a pre koho budem pracovať. Zistil som, že na to naozaj nepotrebujem nikoho nad sebou. A tak vznikla spoločnosť Catalysts, v rámci ktorej som sa odhodlal hľadať softvérové riešenia pre svojich vlastných klientov.


Predsa len, v IT biznise vládne obrovská konkurencia. Keď ste rozbiehali biznis, boli ste si istý, že prerazíte, alebo ste mali obavy z neúspechu?
Musím sa priznať, že na úplnom štarte mi nechýbalo veľké sebavedomie. Cítil som, že sa to podarí a môj projekt bude hneď od začiatku fungovať. Čoskoro som však zistil, že tieto pocity nemali s realitou veľa spoločného. Od chvíle, keď som koncom roku 2007 opustil pôvodnú firmu a založil Catalysts, som musel čakať až do augusta 2008 na uzavretie prvého kontraktu. Trvalo teda približne deväť mesiacov, kým sa mi podarilo rozbehnúť prvý skutočný biznis. Spočiatku to teda bolo naozaj veľmi ťažké. Nikto nemal príliš veľký záujem spolupracovať s nami na vývoji softvérov, keďže sme boli noví a neznámi.


Čo bolo predmetom vášho prvého projektu?
Išlo o výskum vedený v rámci spolupráce s Univerzitou v Salzburgu. Na jeden projekt potrebovali tím výskumníkov a mňa si vybrali ako architekta technických riešení. Do svojho tímu som si vybral ľudí vrátane niektorých bývalých kolegov, ktorých som poznal a dôveroval im. Napokon to dopadlo dobre a naša práca sa stretla s úspechom. V nasledujúcich rokoch sme i vďaka tomu začali pracovať na niekoľkých ďalších projektoch a chod firmy sa podstatne zrýchlil.


Neskôr si vás všimla aj Európska vesmírna agentúra...
Áno, a bol to pre nás skutočne prelomový okamih. S Christianom Federspielom – kolegom a spoluzakladateľom Catalysts – sme sa zúčastnili na workshope organizovanom práve Európskou vesmírnou agentúrou ESA. Išlo o špecifický workshop zameraný na vyvinutie vysoko komplexných algoritmov, vďaka ktorým by sa výrazne zrýchlili programy pri spracovaní obrovského množstvá dát zo satel...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 05:13