Samuel Hapák rozbehol svoj prvý biznis v roku 2011.HN Pavol Funtál
StoryEditor

Spoluzakladateľ technologickej firmy pre HN: Testovať sa dá oveľa lacnejšie

14.02.2021, 23:00
Máme víziu, že pomocou už existujúcich technológií dokážeme cenu PCR testu dostať pod 15 eur, tvrdí pre HN Samuel Hapák, spoluzakladateľ inovačnej skupiny Vacuum.

Hoci sa primárne zaoberáte fintechom, nedávno ste vstúpili aj do zdravotníckeho segmentu, konkrétne do testovania na prítomnosť koronavírusu. Ako k tomuto nápadu došlo?
Už keď sa v marci potvrdil prvý prípad nákazy na Slovensku a vzápätí naplno prepukla pandémia koronavírusu, veľmi proaktívne sme zatvorili všetky kancelárie na Slovensku, v Česku aj v Maďarsku. Zdravie našich ľudí je totiž pre nás prvoradé. Zároveň som sa začal tejto téme intenzívnejšie venovať. Už vtedy, na úplnom začiatku, som vnímal, že to bude naozaj veľký problém. Takto sme dospeli k názoru, že je dôležité pomôcť, ako sa len dá.

Predsa len vývoj virologických testov si vyžaduje asistenciu top odborníkov...
Ivan Kulich, brat jedného z partnerov vo firme, je špičkovým biológom v Nemecku. Práve on v marci upriamil moju pozornosť na to, že testovanie nefunguje zďaleka v takej kapacite, ako by sa to dalo robiť. Dali sme dokopy tím nadšencov a manažérov a Ivan ma prepojil s vedeckou komunitou na Slovensku.

Kto ešte s vami spolupracoval?
Dostali sme obrovskú pomoc a podporu od ľudí združených v platforme Žijem vedu. Mimoriadne vďačný som najmä Dominike Fričovej, bez ktorej by sme vôbec nemali šancu. Veľmi si vážim aj podporu Paľa Čekana, ktorý nám tiež radil a všemožne pomáhal. Množstvo ďalších ľudí projektu venovalo obrovské množstvo svojho voľného času bez akéhokoľvek nároku na odmenu. Všetci sme verili, že sa nám podarí pomôcť štátu naškálovať testovaciu kapacitu a robiť testy rýchlejšie, efektívnejšie a lacnejšie.


Ako tieto snahy nakoniec dopadli?
Zdá sa, že sme úplne nepochodili. Bolo ťažké niečo zmeniť v kolose nastaveného systému. Po investovaní desaťtisícov eur do tohto projektu a po tisíckach investovaných hodín práce sme v lete pochopili, že tadiaľto cesta nevedie. Avšak v tom čase sme zároveň začali pozorovať únavu všetkých kolegov, ktorí pracovali na home office. Niektorí trpeli ťažkými depresiami po tom, čo niekoľko mesiacov boli zavretí doma bez kontaktu s okolitým svetom.

Skúsili ste s tým niečo urobiť?
Áno, samozrejme. Začali sme premýšľať, čo vieme spraviť pre to, aby sa naši ľudia mohli vrátiť naspäť do svojich kancelárií. Avšak pod podmienkou, že neohrozíme ich bezpečie ani bezpečie všetkých ostatných ľudí na Slovensku. Z môjho pohľadu to totiž nie je len o tom, či sa ja nakazím a ochoriem. Je to aj o zodpovednosti voči iným, ktorých môžem nakaziť ja a ktorí môžu odo mňa ochorieť.

Aké riešenie ste teda nakoniec našli?
Už v lete sme sa vrátili do kancelárií, keď sme zaviedli systém, že sa naši ľudia budú testovať každý týždeň. Prirodzene, stálo to pomerne veľa peňazí, keďže PCR testy neboli a ani dnes nie sú lacné. Neskôr, keď v septembri prišli na trh antigénové testy, sme postupne prešli na mód testovania dvakrát do týždňa – raz antigénovým a raz PCR testom. No a keďže antigénové testy už boli dostupnejšie a nemuseli sme na to mať vlastné laboratórium, začali sme sa pohrávať s myšlienkou, že by sme mohli túto službu poskytovať aj ďalším firmám....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 11:56