Ide o najväčší slum v Afrike, triezve odhady hovoria, že tu býva 700-tisíc ľudí. Býva tu tiež 50-tisíc detí.Reuters
StoryEditor

Číňania stavajú rýchlo a aj lacno

11.02.2021, 23:00
Vážnym problémom je rozširovanie slumov, tvrdí pre HN Andrew Chimphondah, šéf celoafrickej organizácie Shelter Afrique.

Stojíte na čele organizácie Shelter Afrique. Čo je jej hlavným cieľom?
Našou víziou je pomáhať všetkým Afričanom pri získavaní dostupného bývania. Keďže kontinent v tejto oblasti dlhodobo trpí obrovskými problémami, naša misia je veľmi jasná. Chceme byť prominentným poskytovateľom financovania, poradenstva a riešení pri zvládaní krízy s bývaním prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva.

V ktorých krajinách kontinentu pôsobíte?
Skutočne po celej Afrike. Vlastníkmi našej organizácie je dovedna 44 krajín kontinentu. Svoj podiel tu má aj Africká rozvojová banka či Africká zaisťovacia korporácia Africa Re. Aktívne projekty však vykonávame iba v 30 krajinách.


Prečo nie vo všetkých 44?
Niektoré štáty nie sú pripravené alebo ochotné požičiavať peniaze na rozvoj takéhoto druhu bývania. V ďalších vládnu nepriaznivé politické podmienky, napríklad tam pretrváva občianska vojna a podobne. Operujeme však iba v Afrike, nikdy nie mimo nej. Spolupracujeme s bankami, ktoré sa špecializujú na financovanie bývania na našom kontinente. Venujeme sa výlučne spodnej časti trhu, teda najnižším príjmovým vrstvám.

V čom sa odlišujete od klasických komerčných developerov a inštitúcií?
Uvedomili sme si, že bežné banky a developeri pracujú tak, aby dosiahli zisk z každej jednej bytovej alebo domovej jednotky. Zameriavajú sa najmä na strednú triedu s priemernými príjmami. My na to ideme inak. Developujeme bývanie vo veľkých objemoch, takže zisk z jednej jednotky je malý. To napokon ani nie je naším cieľom. Preto si môžeme dovoliť ponúkať dostupné bývanie pre ľudí s nižšou úrovňou života. Práve oni sú našou cieľovou skupinou. Staviame pre nich nízkonákladové domy s vysokou kvalitou. Je to benefit pre všetkých klientov.

Môžete vyčísliť, koľko peňazí do projektov investujete?
Existujeme už viac ako 38 rokov, počas ktorých sme sa podieľali na vyše 17-tisíc projektoch v celkovej hodnote 1,1 miliardy dolárov. Priemerná cena nami postaveného domu sa v súčasnosti v jednotlivých štátoch pohybuje medzi 10- a 20-tisíc dolármi. Niekde to môže byť viac, inde menej. Zabezpečujeme prakticky všetko – úverové linky od bánk, dodávateľov služieb, predaj. Založili sme tri finančné spoločnosti – jedna funguje v Nigérii, druhá v Tanzánii a tretia v Keni. Momentálne pracujeme na zriadení ďalšej takejto spoločnosti v Rwande. Pomáhame sprostredkovať pôžičky pre ľudí, ktorí zarábajú pod hranicou toho, aby dostali riadnu hypotéku od komerčných bánk.

Koľko ľudí dostane priemerne bývanie v jednom projekte?
To závisí od konkrétneho projektu. Môžem vám to ukázať na jednom príklade, ktorý je výsledkom verejno-súkromného partnerstva. Ak by ste šli do rwandskej metro...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 09:26