Podľa Vladimíra Leksu je potrebné rýchlo zaočkovať čo najväčší počet ľudí.TASR
StoryEditor

Imunológ Leksa pre HN: Očkovanie je absolútnou prioritou, pandémiu porazíme len vakcínou

14.01.2021, 23:00
Antigénové testy použité v celoplošnom testovaní nie sú spoľahlivé a na rozdiel od vakcíny pandémiu nezastavia, tvrdí v rozhovore pre HN molekulárny imunológ Vladimír Leksa.

S novým koronavírusom bojujeme už takmer rok. V čom sa líši od ostatných vírusov?
Najväčšia zákernosť nového typu koronavírusu, teda SARS-CoV-2, spočíva v tom, že ho môžu dosť dlhý čas prenášať bezpríznakoví ľudia. Teda tí, ktorí sú už infikovaní a zároveň infekční, ale neprejavujú známky choroby. Tak ho môžu rozširovať medzi ostatných ľudí ešte skôr, než začnú javiť symptómy ochorenia. A to bez toho, aby si uvedomili, že sú chorí.


Prekvapilo vás to?
Áno, najviac ma asi prekvapila tá dlhá inkubačná doba, počas ktorej ľudia môžu byť vysoko infekční bez toho, aby boli klinicky chorí.


Koľko dní môže takýto stav trvať?
Priemere sa uvádza päť dní, ale môže to byť i dlhšie, aj viac ako desať dní. Navyše mnoho takýchto ľudí vôbec neochorie, zostanú asymptomatickí po celý čas. Jednoducho sa u nich počas pozitivity na koronavírus príznaky ochorenia vôbec neprejavia. Práve toto je najväčší rozdiel oproti predchádzajúcim koronavírusovým epidémiám.


Môžete o nich povedať niečo bližšie?
Prvá z nich – pandémia koronavírusu SARS-1 – vypukla v roku 2002. Keď sa objavil, mal oveľa väčšiu smrtnosť než súčasný SARS-CoV-2. Nešíril sa však tak rýchlo a v takej miere, pretože nakazení ľudia boli ťažko chorí. Podobne to bolo aj na Blízkom východe v prípade epidémie MERS, ku ktorej došlo o 10 rokov neskôr.


Očakávali ste na jar, že sa nový koronavírus podarí rýchlejšie poraziť?
Na túto tému som rozprával v rádiu ešte v januári minulého roka, keď sa to v Číne objavilo. Predpokladal som, že sa nám nákazu podarí eliminovať rovnako, ako sa to podarilo pri SARS-1 alebo pri MERS, pretože tieto vírusy sú do veľkej miery príbuzné. Aj patogenéza ochorenia je veľmi podobná. Očakával som, že so skúsenosťami, ktoré sme mali, dokážeme aj nový koronavírus relatívne rýchlo poraziť. Žiaľ, nestalo sa tak.


Kde vidíte príčiny?
Dôvodom sú rozdiely, ktoré som už spomenul. Opatrenia, ktoré sa hneď na začiatku zaviedli na letiskách či na hraniciach, príliš nepomohli, pretože ľudia, ktorí vôbec neboli chorí, mohli šíriť nákazu. Práve preto sa z toho stala pandémia.


Ako by sme situáciu vedeli na jar minulého roka lepšie riešiť s vedomosťami, ktoré máme dnes?
Pomohlo by vtedy, keby všetci ľudia, ktorí pricestovali z Číny, išli preventívne na 10 dní do karantény. Najsilnejšou zbraňou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 06:49