Jana Shepperd stojí na čele Slovenského združenia výrobcov piva a sladu už viac ako štyri roky.TASR/
StoryEditor

Šéfka združenia producentov piva pre HN: Kríza najviac udrela na malé pivovary

07.01.2021, 23:00
Určite sa môžeme inšpirovať krajinami, ktoré majú zníženú sadzbu DPH na stravovacie služby, tvrdí pre HN Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Majitelia pivární aj pivovarov patria medzi tých podnikateľov, ktorých obe vlny pandémie koronavírusu a s nimi spojené prísne opatrenia zasiahli najviac. Pomohla im letná sezóna aspoň trochu zmierniť straty z jari a pripraviť sa na náročnú jeseň?
Očakávania prevádzkarov, že leto pomôže aspoň čiastočne vykryť ich straty, boli reálne. V auguste niektorí z nich naozaj potvrdili, že leto je dobré a v podstate splnilo očakávania. Podľa ich slov bolo minimálne také dobré ako to minuloročné. Veľmi sme sa takýmto slovám tešili. Bohužiaľ, ale dobré leto nemôže napraviť straty spôsobené obmedzeniami z prvej a druhej vlny pandémie.

Čo teda hovorila väčšina majiteľov pivární?
Veľa prevádzok tvrdí, že nie každému leto pomohlo. Treba však pripomenúť, že to, do akej miery sa očakávania naplnili, závisí od typu prevádzky. Najmä od toho, aký typ jedla a nápojov tieto podniky servírujú a aká je cieľová skupina, ktorá ich navštevuje.

Dnes zažívame druhú vlnu pandémie, ktorá sa neustále zhoršuje. Keby ste mali porovnať jar s aktuálnou situáciou, kedy to bolo náročnejšie?
Určite teraz. Na jar síce boli všetky podniky zavreté, ale menej prevádzkarov zvažovalo, či si zamestnancov ponechať alebo nie. Teraz sa miera neistoty stupňuje tým, že nikto nevie predpokladať, ako dlho bude druhá vlna trvať, ako ani to, aký celkový dopad bude mať na gastroprevádzky.

Aké má táto situácia dôsledky?
Zamestnávateľ, ktorý zamestnáva v podniku viac ľudí netuší, počas akého obdobia bude schopný udržať si ich v zamestnaneckom stave. Nevie ani to, kedy dostane kompenzáciu od štátu a v akej výške. Jednoducho je neistých veľmi veľa premenných.

Slováci majú radi pivo. Keby ste nás mali porovnať s inými krajinami, kde je pivovarníctvo silné, ako sú Česko, Belgicko či Írsko, je to tu s pomocou segmentu horšie?
Vlády jednotlivých krajín pomáhajú každá v rámci svojich možností a podľa vlastných priorít. U nás nedostal gastro segment zatiaľ osobitnú pomoc, akou môže byť napr. znížená DPH na stravovacie služby, ktorú uplatňuje väčšina krajín EÚ, vrátane našich susedov. Pivovarníci a pohostinstvá však trpia naprieč Európou, výrazne viac však tam, kde sa viac pije čapované pivo. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 05:30:00 - Feat.: - Title: Nudný telefón bojuje proti závislosti na smartfónoch pitím piva 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 09:32