StoryEditor

Mozambik ťahajú nerastné poklady

06.12.2020, 23:00
Krajina na juhu čierneho kontinentu má ambíciu stať sa najväčším vývozcom uhlia na svete.

Patril medzi vôbec prvé európske kolónie na čiernom kontinente. Bol mimoriadne dôležitou medzistanicou pri plavbách portugalských dobyvateľov do ďalekej Ázie. A nezávislosť získal až medzi poslednými africkými krajinami.


Po dekádach bojov o samostatnosť, socialistického pľundrovania aj občianskych vojen sa dnes Mozambik pomaly opäť stavia na vlastné nohy. Pomôcť mu má najmä obrovské nerastné bohatstvo, ktoré sem láka investorov z celého sveta.


Prečítajte si, čím je táto vyše 30-miliónová krajina zaujímavá, čím si prešla v uplynulom období, aj čo má pomôcť naštartovať jej ekonomiku k perspektívam tigra juhovýchodu afrického kontinentu.

Strategický bod
Význam strategickej polohy dnešného Mozambiku si portugalskí kolonizátori veľmi dobre uvedomovali už na prelome 15. a 16. storočia, teda v čase raného novoveku, ktorý sprevádzali dobyvateľské výpravy do Ameriky a východnej Ázie. Mozambik sa javil ako ideálny východiskový bod – keďže ľuďom žijúcim v tom období sa o Suezskom prieplave ešte ani nesnívalo, pri ceste do Ázie museli oboplávať celú Afriku. A práve Mozambik bol dôležitým uzlom, kde si portugalskí moreplavci dopĺňali zásoby z bohatej poľnohospodárskej produkcie. Spravili z neho takisto centrum výmeny tovarov v južnej časti Afriky.


Na rozdiel od Britov či Francúzov, ktorí svojim kolóniám vládli tvrdou rukou priamo z Londýna a Paríža, nechávali Portugalčania Mozambiku relatívnu voľnosť a autonómiu. O osude krajiny sa do veľkej miery nerozhodovalo v Lisabone, ale v centrálach veľkých obchodných spoločností, ktoré tu podnikali. To sa zmenilo v polovici minulého storočia, keď portugalský diktátor António de Oliveira Salazar oficiálne vyhlásil Mozambik aj ďalšie zámorské územia za provincie svojej krajiny.


Tak sa stalo, že kým francúzske kolónie ako Tunisko, Alžírsko či Maroko získali nezávislosť už v 60. rokoch a v zhruba rovnakom období sa osamostatnili aj územia britskej koruny, Mozambičania museli o vlastný štát bojovať ešte dlhé roky.


Paradoxne, až neskôr sa ukázalo, že štvrťstoročie, keď bol Mozambik riadený priamo z Lisabonu, patrilo k jeho ekonomicky najpriaznive...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-03-28 15:50:50 - Feat.: - Title: Amerika nechala Izrael pocítiť svoj hnev, Jeruzalem sa dostáva do izolácie. Netanjahu sa snaží udržať koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 01:44