Ľuboš Fellner je ikonickým symbolom podnikateľského ducha v cestovnom ruchu po celom svete.HN Pavol Funtál
StoryEditor

Záchrana firmy ma stála milión eur

09.11.2020, 23:00
Keby som dostal ebolu, s veľkou pravdepodobnosťou by som zomrel aj ja, tvrdí pre HN Ľuboš Fellner, zakladateľ cestovnej kancelárie Bubo a slovenský EY Podnikateľ roka 2011.

Zažili ste niekedy takú situáciu, aká v súvislosti s koronavírusom už niekoľko mesiacov trvá nielen na Slovensku, ale prakticky na celom svete?
Ak sa pýtate na samotnú pandémiu, tak áno, samozrejme. Počas svojich ciest som bol niekoľkokrát svedkom situácie, ktorú teraz prežívajú aj ľudia na Slovensku. Keď som to zažil štvrtý alebo piaty raz, tak som sa vybral na takzvanú Ebola Tour. Predtým sa ochorenia takéhoto typu volali ebola, SARS, mexická či vtáčia chrípka. Bolo toho naozaj veľa. Keďže som lekár, tak sa dosť intenzívne zaoberám aj cestovateľskou medicínou. Médiá vtedy písali, že na ebolu zomrú dve miliardy ľudí. A ja som chcel dokázať, že sa mýlia.


Dve miliardy ľudí síce nezomreli, ale ebola bola naozaj veľmi nákazlivá a smrteľná choroba...
To máte pravdu, ebola bola dokonca stonásobne či skôr tisícnásobne smrteľnejšia pre mladého človeka než koronavírus. Takže keby som dostal ebolový vírus, s veľkou pravdepodobnosťou by som zomrel aj ja. Úmrtnosť bola na začiatku 90 percent, potom okolo 50 percent, kým v prípade aktuálnej korony je to u mladých ľudí možno jedno promile. Prešiel som teda všetky krajiny zasiahnuté ebolou v najvyššej fáze epidémie. Bol som v Sierre Leone, Libérii a ďalších štátoch.


To bolo pomerne riskantné dobrodružstvo...
Ani nie. Ja som hovoril, že človek by sa mal na svojej dovolenke vyvarovať toho, aby jedol opice alebo sa dotýkal mŕtvych tiel. Tak sa totiž prenáša vírus eboly. Napokon, každý vírus sa prenáša inak. Potom som spravil Zica Tour, aby som ukázal znova to isté. V takýchto prípadoch totiž vždy vypukla rovnaká panika.


Považujete za paniku aj súčasnú situáciu okolo pandémie COVID-19?
Ja sa všetkým ospravedlňujem, ale naozaj mám názor, že toto, čo sa teraz deje v súvislosti s koronou, je obrovskou chybou západnej civilizácie. Už pri ebole sme videli, že takáto tendencia tu je, hoci na Slovensko či do ďalších európskych krajín sa tento vírus ani nedostal. A pri korone je to také výrazné, že začínam mať pocit, že svet sa úplne zbláznil. O korone viem dávno. Už pred ôsmimi mesiacmi som povedal, že z veľkej časti stačí pre mladého človeka len cibuľa s medom a lipový čaj. Týka sa to 99,9 percenta mladých.


Nezmenili ste názor ani po tom, čo chorobe COVID-19 podľahli po celom svete státisíce ľudí a nemocnice sú preplnené pacientmi na pľúcnych ventilátoroch?
Nie, stále si to myslím. Korona je viróza, ktorú treba liečiť ako ostatné virózy, teda predovšetkým ľahnúť si a vypotiť sa. Musíte ju len vyležať a dáte sa dokopy. Nepomôže vám Remdesivir ani ďalšie lieky. Potvrdzujú to i najnovšie štúdie zo Stanfordu. Svet sa však zavrel. Ľudia sa k týmto opatreniam budú vracať, o 10 či 20 rokov napíšu knihy o tom, aká to bola chyba. Lockdown vyhovuje politikom, médiá majú vysokú klikanosť, ale celé je to absolútna hlúposť. Nechcem však teraz kritizovať slovenských politikov ani médiá. Nie je to namierené proti nim. Je to všeobecný trend našej západnej civilizácie, ktorý ju podľa mňa zničí.


Vy hovoríte o mladých ľuďoch, ale ide tu predsa hlavne o ochranu seniorov či ľudí s ťažkými pridruženými diagnózami, u ktorých je úmrtnosť oveľa vyššia...
Prirodzene, treba s tým niečo robiť, ale musí to byť čosi iné. Uvediem vám jeden príklad. Proti malárii vám nepomôže nosiť rúško. Ja som precestoval všetky krajiny sveta vrátane tých najhorších malarických oblastí. Nikto na Slovensku ich nemá tak precestované ako ja. A nikdy som maláriu nedostal. Čiže dá sa proti tomu brániť. Som si istý, že aj proti korone sa dalo brániť, avšak inak ako lockdownami a podobnými záležitosťami. Dôležité je zamerať sa najmä na ochranu najpostihnutejšej a najohrozenejšej vrstvy obyvateľov, ako sú starí ľudia.


Teraz zrejm...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 03:01