Eduard Kukan očakáva, že Joe Biden by ako nový prezident USA priniesol pozitívne zmeny aj pre Európu.TASR
StoryEditor

Eduard Kukan pre HN: Takýto cirkus Amerike vážne uškodí

05.11.2020, 23:00
Pozícia Spojených štátov na svetovej scéne sa povolebným vývojom oslabuje, tvrdí pre HN bývalý slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Čo bolo pre vás najväčším prekvapením utorňajších prezidentských volieb v Spojených štátoch?
Mňa doterajší priebeh volieb aj sčítavania hlasov až tak príliš neprekvapil. Pozorne som sledoval situáciu v amerických médiách. Všetko to, čo sa teraz deje, americkí experti na voľby predpovedali. Teda, že to bude veľmi tesný súboj a že vyhrá Joe Biden. Ešte uvidíme, ako sa táto ich predpoveď nakoniec naplní. Hovorili však taktiež to, že Donald Trump sa za každú cenu bude snažiť udržať v prezidentskej funkcii a s týmto cieľom je rozhodnutý používať aj rôzne ťahy. Predpokladali, že sa vyhlási za víťaza volieb, keď sa bude ukazovať, že je vo vedení. A to naozaj urobil.

Ako tieto jeho kroky hodnotíte, môžu mať negatívny dosah na situáciu v krajine?
Veci, ktoré sa aktuálne dejú v USA, veľmi škodia obrazu americkej demokracie vo svete. Oni boli vždy hrdí na to, že sú kolískou demokracie. Avšak to, čo vidíme dnes, najmä urputnú snahu prezidenta Trumpa zostať v úrade aj za cenu používania neférových metód, je veľmi zlé. Rovnako zlý je fakt, že sa v Spojených štátoch veľmi výrazne zvýšil predaj zbraní, keďže mnohí Američania očakávajú prejavy násilností.


Fakt, že Biden suverénne nevyhral, aj keď to niektorí predpovedali, vás neprekvapil?
Nie. Čakalo sa, že to bude tesné, čo sa napokon aj potvrdilo. Veď si vezmiPavel Novotný

te, že ešte vo štvrtok dopoludnia mali obaja kandidáti stále šancu vyhrať. Keď som v stredu debatoval v televízii, vyzeralo to tak, že vyhrá Trump. Vo štvrtok sa zase ukazovalo, že k víťazstvu má bližšie Joe Biden. Všetky tieto krkolomné kúsky skutočne nie sú dôstojné pre štát, ktorý má veľkú politickú váhu a rešpekt vo svete. Toto Spojeným štátom rozhodne uškodí. Je to nepríjemný sprievodný jav týchto amerických volieb....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 09:00