StoryEditor

Čínska kolonizácia je nezmysel

16.10.2020, 00:00
Trápi nás najmä veľká migrácia zo Zimbabwe, uviedol pre HN Mmusi Kgafela, botswanský minister infraštruktúry a rozvoja bývania.

Botswana je veľmi veľký štát, rozlohou 12-krát väčší než Slovensko, a pritom s ani nie polovičným počtom ľudí. S akými populačnými problémami sa pri takomto stave stretávate?
Máte pravdu v tom, že naozaj sme obrovská krajina s malou populáciou, necelých 2,5 milióna obyvateľov. Väčšinu územia tvorí divočina, ktorá nie je takmer vôbec obývaná. Žije tam skutočne minimum obyvateľov, je to veľmi riedko zaľudnená oblasť. Väčšina Botswančanov obýva východnú a južnú časť krajiny. A práve takáto nerovnováha príliš neprospieva priemyselnej produkcii ani celkovému rozvoju infraštruktúry v našej krajine. Tento problém sa navyše postupne ešte prehlbuje.

Prečo vôbec dochádza k tejto situácii?
Je to výsledok toho, že veľa ľudí sa z vidieka sťahuje do miest. Nielen natrvalo, ale povedzme aj sezónne, keďže počas zimných mesiacov je u nás pomerne chladno. Veľká migrácia vytvára veľké problémy. Neúmerne sa totiž zvyšuje populácia žijúca v mestách na východe, ktoré na takúto koncentráciu nie sú vôbec pripravené. A, naopak, počet ľudí žijúcich na západe sa znižuje.


Aké dôsledky to má?
Táto nerovnováha znamená, že ľudia, ktorí prichádzajú do miest, často nemajú kde bývať. Majú veľký problém nájsť si domov. Samozrejme, vláda sa im snaží pomôcť, neraz však zisťujeme, že samotní ľudia radšej zostanú žiť na ulici, než by prijali našu pomocnú ruku. Týka sa to predovšetkým hlavného mesta Gaborone. Veľkou výzvou vlády je pomôcť týmto ľuďom. Zabezpečiť im bývanie, zásobovanie vodou, sanitáciu či odvoz odpadkov. Je to celý proces, ktorý musíme riešiť. A problémy to prináša nielen novým obyvateľom, ale aj tým pôvodným.

Prečo?
Pretože naše mestá sa skrátka stávajú preľudnenými. Musíme hľadať nové možnosti, ako ich spravovať a budovať infraštruktúru. Ulice sú preplnené, pretože nie sú stavané na takéto počty ľudí. Veď si vezmite, že len v aglomerácii Gaborone žije takmer pol milióna obyvateľov, čo je takmer štvrtina celkového počtu obyvateľov krajiny. Áno, v porovnaní s inými africkými metropolami sa to možno nezdá veľa, ale Gaborone na takýto rast absolútne nebolo pripravené. Musíme stavať nové vodovody, siete, elektrinu. Ďalším faktorom je to, že Gaborone leží na juhu krajiny na hraniciach s Juhoafrickou republikou. Keby ste mali preplnené mestá v centre krajiny, ľahšie by sa to riešilo a ľudia by s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 04:34