StoryEditor

Zelenskyj exkluzívne v HN: So Slovenskom má veľké plány

23.09.2020, 00:00
So Slovenskom plánujeme spoluprácu hneď na niekoľkých dôležitých projektoch, tvrdí v exkluzívnom rozhovore pre HN ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

V prezidentskej pozícii pôsobíte už viac ako rok. Počas predvolebnej kampane mnoho ľudí verilo, že sa vám podarí znormalizovať vzťahy s Ruskom. Ako ich hodnotíte s odstupom 15 mesiacov, vidíte tam zlepšenie?

S Ruskom máme stále ťažké vzťahy. Vojna na Donbase trvá siedmy rok. Rusko anektovalo náš polostrov Krym. Predtým sme mali historicky veľa ekonomických a ľudských kontaktov, ktoré bolo treba prerušiť, čo sa nezaobišlo bez bolestných skúseností. Nehovoriac o tom, že vojna na východe Ukrajiny si vyžiadala viac ako 14-tisíc obetí, zmrzačila desaťtisíce ľudí, zničila rodiny a pripravila o domov milióny obyvateľov. Hovoriť o normalizácii teda znamená zavádzať stereotypy do zložitých procesov. V tomto prípade ide o proces rokovaní s cieľom dosiahnuť mier.

Ako sa vám darí napĺňať tento cieľ?
Iba tento rok sa nám podarilo dosiahnuť skutočné prímerie. Trvalo 42 dní, kým nedošlo k dvom vážnym provokáciám. V ich dôsledku bol jeden z našich vojakov zabitý a druhý zranený. Aj potom však mala ukrajinská armáda odvahu a rozvážnosť udržiavať najväčšie prímerie v priebehu ostatných 6,5 roka. Chápem, že toto prímerie je veľmi vratké. Musím zhlboka dýchať, keď otváram denné správy o situácii na Donbase. Zároveň však chápem aj to, aký efektívny je tento režim „ticha“. Zastavil sa nekonečný proces strát našej armády a civilistov. Miestni obyvatelia počuli „ticho“ prvýkrát po mnohých rokoch, čo má pozoruhodný psychologický efekt. Verte mi, že každý je unavený a chce pokoj. Teraz je hlavnou úlohou pre všetkých prejsť od stabilného ticha k trvalému mieru.


Pomáhajú vám v tomto procese aj hlavní medzinárodní hráči?
Minulý rok sme obnovili rozhovory medzi lídrami takzvanej normandskej štvorky – Ukrajiny, Nemecka, Francúzska a Ruska, ktoré sa neuskutočnili tri roky. Bez týchto rozhovorov a bez dialógu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nebudeme schopní dosiahnuť mier. Za rok môjho úradovania v prezidentskej funkcii sa nám podarilo vrátiť takmer 150 ľudí zo zajatia – z Ruska a z okupovaných území. Na Donbase sme uviedli vojská do troch pozícií, aktívne tam odmínujeme územia. A 11. septembra sa na stretnutí poradcov lídrov normandského formátu dosiahla dohoda o prijatí Medzinárodného výboru Červeného kríža na okupované územie Donbasu....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 10:27