Index: 23.32. Jedlo v lacnej reštaurácii: 3.92 eura. Cena pollitrového domáceho čapovaného piva: 0.82 eura. Šálka kapučína: 0.84 eura.Flickr
StoryEditor

Ukrajina stavila na investície do IT

11.09.2020, 00:00
Päť rokov budú u nás oslobodené od daní tie investície, ktorých hodnota presiahne sumu 10 miliónov eur, uviedol pre HN Volodymyr Pachnij, generálny riaditeľ ukrajinského Medzinárodného centra pre podporu podnikania v Kyjeve.

Začiatkom tohto roka ste v Bratislave rozbehli aktivity slovenskej pobočky vášho centra. Na čo sa toto centrum zameriava a aké konkrétne výsledky už prinieslo?
V polovici februára sme oficiálne začali s činnosťou konzultačnej spoločnosti Slovakia Garant, ktorá je zastúpením nášho Medzinárodného centra pre podporu podnikania na Slovensku. Od svojho otvorenia poskytuje služby ukrajinským spoločnostiam, ich zastúpeniam a jednotlivcom, občanom Ukrajiny na Slovensku v právnych, migračných a ďalších záležitostiach. Momentálne zastupiteľstvo pripravuje platformu pre ukrajinsko-slovenské investičné fórum, ktoré sa uskutoční tento a budúci mesiac. S týmto cieľom nadväzuje komunikáciu so slovenskými aj s rakúskymi spoločnosťami a investormi. Okrem toho zastupiteľská kancelária chystá projekt zriadenia výstavného komplexu stavieb v Bratislave, prostredníctvom ktorého môžu výrobcovia stavebných materiálov z Ukrajiny vstúpiť na trh Slovenska a Európskej únie.

Zhruba mesiac po otvorení vašej bratislavskej pobočky vypukla koronakríza. Ovplyvnila výrazne vašu činnosť nielen v Bratislave, ale aj v Kyjeve?
Áno, samozrejme. Koronakríza výrazne zasiahla aktivity nášho centra. Mnohé medzinárodné projekty boli zmrazené. Verím, že to najhoršie už máme za sebou. Od júla sme sa vrátili k osvedčenej práci a zavádzaniu medzinárodných dohôd so Slovenskom, s Gréckom, Bulharskom, Nemeckom a ďalšími krajinami do praxe.


Ukrajina patrí medzi európske štáty, ktoré pandémia zasiahla najviac. Máte už odhady jej dosahu na podnikanie vo vašej krajine? Oslabili sa investície, ocitli sa niektoré spoločnosti vo vážnych problémoch, či dokonca na pokraji krachu?
Dôsledky koronakrízy pre domáce podnikanie na Ukrajine sú podobné ako v členských krajinách Európskej únie. Niektoré spoločnosti vysielajú zamestnancov na neplatenú dovolenku, ďalšie znižujú množstvo administratívnych priestorov a ľudia pracujú doma online. Iné spoločnosti si berú pôžičky od štátnych bánk, ktoré poskytujú nízke úrokové sadzby vo výške piatich, siedmich či deviatich percent....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 10:21