Ide o najväčší slum v Afrike, triezve odhady hovoria, že tu býva 700-tisíc ľudí. Býva tu tiež 50-tisíc detí.Reuters
StoryEditor

Keňa je srdcom afrických financií

08.09.2020, 00:00
Krajina na východe čierneho kontinentu sa z absolútnej chudoby vypracovala na jedného z lídrov v IT aj bankovníctve.

December 2011. Slovenský minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda navštevuje Južný Sudán a Keňu, ktorým odovzdáva niekoľko ton humanitárnej pomoci. Tá okrem iného smeruje aj do slumu Kibera v kenskej metropole Nairobi. S odhadovanými jeden až dvoma miliónmi obyvateľov ide o najväčší mestský slum v Afrike. Skupina slovenských novinárov, ktorí Dzurindu na ceste sprevádzajú, navštevuje vzdelávacie centrum Early Childhood Development v srdci Kibery, kde sa deti z najchudobnejších nairobských rodín prvýkrát stretávajú s počítačom. Z prostriedkov programu Slovak Aid sa nakúpil nábytok, školské potreby a technické pomôcky pre toto centrum. „Táto pomoc je pre kenské deti veľmi potrebná, keďže mnohé z nich by inak mali takmer nulový prístup k vzdelaniu. Vezmite si, že len v Nairobi žijú desaťtisíce detí na uliciach,“ zdôraznil pre HN misionár Peter Kuchár, ktorý má so životom v Keni bohaté skúsenosti.


September 2020. Keňa patrí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky čierneho kontinentu. Tempo jej hospodárskeho rastu oscilovalo v ostatných piatich rokoch okolo piatich až šiestich percent hrubého domáceho produktu. A spolu s tým stúpa aj životná úroveň obyvateľov Nairobi a ďalších kenských miest. Týka sa to aj Kibery. „Kenská vláda vypracovala pre Kiberu programy pre nové bývanie. Prostredníctvom nich presunul štát majiteľom obydlí v slume peniaze, pomocou ktorých mohli výrazne zvýšiť kvalitu svojho bývania. Zároveň sa prudko zlepšila úroveň vzdelávania v slume. Práve z Kibery pochádza mnoho mladých programátorov, ktorí píšu zdrojové kódy pre najväčšiu africkú pobočku spoločnosti Google v Nairobi,“ uviedol v rozhovore pre HN Mukhisa Kituyi, generálny tajomník Konferencie OSN pre obchod a rozvoj.


Prečítajte si, vďaka čomu 50-miliónová krajina na východe Afriky zanecháva za sebou svojich susedov, ako rastie jej životná úroveň aj prečo sa stala lídrom čierneho kontinentu v oblasti bankovníctva.

Z chudoby na vrchol IT
Ešte začiatkom 90. rokov minuléh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-07 13:26:37 - Feat.: - Title: Vlani zaznamenali dynamický nárast platobnej neschopnosti firiem po celom svete, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-03-28 15:50:50 - Feat.: - Title: Amerika nechala Izrael pocítiť svoj hnev, Jeruzalem sa dostáva do izolácie. Netanjahu sa snaží udržať koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 03:19