StoryEditor

Ako Muskove vízie menia planétu

04.08.2020, 00:00
Podnikateľ naposledy zaujal úspešným návratom astronautov z vesmíru, miliardy mu však zarábajú najmä elektromobily Tesla či ďalšie projekty.

Už ako dieťa, ktoré sa narodilo v juhoafrickej Pretórii a vyrastalo v období tvrdého apartheidu, bol zvyknutý cieľavedomo ísť za svojimi snami. A tie jeho rozhodne neboli nikdy skromné. Svoj prvý vlastný biznis rozbehol vo veku 12 rokov. Vyvinul počítačovú hru Blastar, ktorú svojim spolužiakom. Následne jej zdrojový kód predal za 500 dolárov časopisu PC and Office Technology. Neskôr sa spolu s bratom Kimbalom rozhodol otvoriť herňu s počítačovými automatmi.


V júli 2020, takmer o štyri desaťročia neskôr, sa Elon Musk s majetkom takmer 75 miliárd dolárov prepracoval na piatu priečku rebríčka najbohatších ľuďí planéty. A jeho bankový účet sa neustále zväčšuje. Peniaze mu zarába najväčší globálny producent elektromobilov Tesla, ale aj vesmírna spoločnosť SpaceX, ktorej sa v nedeľu večer podarila prelomová vec. Ako prvá súkromná firma v histórii bezpečne dopravila na Zem dvoch astronautov po dvoch mesiacoch strávených na Medzinárodnej vesmírnej stanici.


Prečítajte si, aké biznisy vo svojom takmer 50-ročnom živote Musk naštartoval, čo mu prinieslo najviac peňazí aj ktoré ďalšie vízie by chcel v nasledujúcom období zrealizovať.

1. Ako Elon Musk rozbehol svoj biznis?
Keď sa Musk blížil k dospelosti, trápila ho myšlienka, že by mal vo svojej rodnej krajine nastúpiť na povinnú vojenskú službu. Pretože sa mu rasová diskriminácia černošského obyvateľstva v Južnej Afrike bridila a odmietal byť príslušníkom podľa jeho slov fašistickej armády, zbalil si pár vecí a odišiel do Severnej Ameriky.


Po dvojročnom pobyte v kanadskom Toronte sa presťahoval do Pennsylvánie, kde začal študovať strojárstvo a biznis. A v roku 1995 zamieril do Kalifornie. Predovšetkým jej legendárna lokalita Silicon Valley už celé dekády láka množstvo mladých talentovaných programátorov z celého sveta. Okrem iných pritiahla aj Elona a Kimbala Muskovcov.


V polovici 90. rokov minukého storočia si internet len pozvoľna hľadal cestu medzi užívateľov, či už z radu bežných ľudí alebo firiem. Keďže Kalifornia bola odjakživa jedným z tých štátov USA, ktoré udávali trend v ekonomike ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 05 - Modified: 2024-04-15 09:40:44 - Feat.: - Title: Tesla zvažuje prepustenie až pätiny pracovnej sily, tvrdia zamestnanci. Má problémy s predajom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 02:33