Slovensko môže podľa Gabriela Machlicu doplácať na príliš veľkú závislosť od automobilového priemyslu.HN / Peter Mayer
StoryEditor

Ekonomiku ohrozuje veľká neistota

12.06.2020, 00:00
Súčasná kríza posilňuje nedôveru medzi krajinami, tvrdí pre HN Gabriel Machlica, ktorý je na ekonomickom oddelení Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v Paríži zodpovedný za sekciu pre Slovensko a Izrael.

OECD zverejnila v stredu svoj ekonomický výhľad pre svetovú ekonomiku, ktorej tento rok predpovedá osempercentný pád. Do akej miery je faktorom zmien kríza súvisiaca s koronavírusom? Prevrátila naruby všetky prechádzajúce očakávania?
Súčasná globálna pandémia zmenila všetko, čo sme do jej vypuknutia predpokladali. Ide o najväčšiu ekonomickú a zdravotnú krízu od konca druhej svetovej vojny. V istom zmysle žijeme v úplne inom svete než predtým. Jednak preto, že sa vírus rozšíril do celého sveta. Následne aj tým, že vlády naň reagovali prísnymi opatreniami, keď v podstate vypli svoje ekonomiky, aby zabránili jeho šíreniu. Takže kombinácia oboch týchto faktorov – samotného vírusu aj reakcie naň – bola kľúčová pri vypracovaní našej novej prognózy.

Zohľadnili ste v ekonomickom výhľade rôzne scenáre ďalšieho vývoja pandémie?
Rozhodne áno. V princípe platí, že stále existuje neistota týkajúca sa nasledujúceho obdobia. Predovšetkým preto, lebo ďalší vývoj našej aj svetovej ekonomiky bude veľmi závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať a správať samotný vírus. A práve v tomto smere stále panuje veľmi veľká neistota. Aj z tohto dôvodu sme v OECD pristúpili k dvom základným scenárom. Jeden z nich predpokladá druhú vlnu nákazy, ktorá by prišla v druhej polovici tohto roka. V jej dôsledku by krajiny znovu museli zaviesť určité karanténne opatrenia, ktoré by nepriaznivo vplývali na ekonomiku.


Čo hovorí ten druhý scenár?
V ňom predpokladáme, že druhá vlna nákazy ako taká nepríde, ale COVID-19 tu s nami zostane ako chronická choroba, kým sa neobjaví vakcína. Vzniknú síce menšie ohniská nákazy, tie sa však bude dariť relatívne efektívne držať pod kontrolou. V každom prípade stále zostane veľká neistota v súvislosti s infekciou, čo bude negatívne pôsobiť na investície či zamestnanosť.

S ďalšími variantmi vývoja nepočítate?
Samozrejme, neznamená to, že sú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 13:32