StoryEditor

Ako som utiekol z raja do karantény

01.06.2020, 00:00
Strach z Gabčíkova, nervózni repatrianti aj nezvládnutý odchod. Aj takto vyzeral týždeň v štátnom karanténnom centre.

Mala to byť pohodová a bezproblémová dovolenka v tropickom raji. Plaviť sa medzi ostrovmi juhovýchodného Karibiku bolo v mojich cestovateľských plánoch už dlhší čas a marec, keď sa Európa ešte len začínala prebúdzať zo zimného spánku, sa na toto dobrodružstvo zdal ideálnym obdobím.


Týždňová návšteva exotického kúta sveta sa však v dôsledku koronakrízy zmenila takmer na dvojmesačné „zajatie“ plné zrušených letov a hľadania riešení, ako sa vrátiť domov. Prečítajte si, ako útek z opačného konca sveta do slovenskej štátnej karantény vyzeral a s akými komplikáciami sa repatrianti pri návrate do rodnej krajiny museli popasovať.


Uväznený v Karibiku
Utorok 17. marca. Môj posledný deň na ostrove Dominika. Predo mnou je už len plavba na susedný ostrov Martinik, jeden z francúzskych zámorských departementov a o deň neskôr odlet do Európy.


Pár hodín pred odchodom však prichádza správa, že prezident Emmanuel Macron zatvára letecké aj námorné hranice Francúzska. Na Martinik sa tak dostávam evakuačnou loďou neplánovane až o tri dni neskôr, keď je moje lietadlo už dávno v Paríži.


S veľkou dávkou šťastia sa mi v martinickej metropole Fort de France podarí nájsť ubytovanie vo vile s reštauráciou nad mestom a s výhľadom na prístav a more. „Prišli ste na poslednú chvíľu, od zajtra hostí neprijímam. Vy tu však môžete zostať, nenechám vás na ulici,“ upokojuje ma Deodate Barre, majiteľka vily a gastroexpertka so skúsenosťami z už neexistujúcej parížskej michelinovskej reštaurácie Au comte de Gascogne.


To ešte netuším, že práve Villa Gout et Saveurs sa stane mojím karibským azylom na viac ako 1,5 mesiaca. Práve toľko trvá, než sa situácia v Európe upokojí natoľko, aby som sa mohol dostať na rodný starý kontinent. Medzitým mi zrušia štyri lety z Fort de France do Paríža. Bez odpovede zostáva aj otázka, ako by som sa z Paríža dopravil aspoň do Viedne, prípadne či neuviaznem na letisku Charla de Gaulla. Hotely sú totiž v celom Francúzsku uzavreté na základe Macronovho dekrétu o takzvanom confinemente, teda karanténe.


Samozrejme, vo vile, kde som počas šiestich týždňov jediným hosťom, pozorne sledujem dianie na Slovensku. A postupne sa zmierujem s myšlienkou, že po tropickom „vyhnanstve“ ma čaká ďalšie uväznenie – v slovenskej štátnej karanténe. Úprimne povedané,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré misie hraničia so samovraždou. Rusi strieľajú aj po zdravotníkoch, hovorí ukrajinský vojak
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 08:56