StoryEditor

Expert na vzdelávanie: Ľudia s nápadmi sa pomoci štátu nedočkajú

31.05.2020, 00:00
„Až 65 percent dnešných školákov bude pracovať na pozíciách, ktoré dnes ešte ani neexistujú,“ zdôrazňuje v rozhovore pre HN Vladimír Šucha, expert na vzdelávanie a vedu.

Donedávna ste šéfovali trom tisícom pracovníkov Spoločného výskumného centra Európskej komisie. Zaoberali sa školskými systémami?

Vzdelávanie a zamestnanosť – jedno sa nedá oddeliť od druhého – patrili medzi 10 priorít centra. Išlo o vytváranie európskych rámcov zručností od občianskych cez IT až po podnikateľské. Všetky signovali ministri vzdelávania krajín Európskej únie. Slovensko však prakticky nič z nich nevyužíva.

Prečo nie?

Absolútne tomu nerozumiem. Máme napríklad online platformu SELFIE na hodnotenie škôl z hľadiska pripravenosti na IT technológie. Je k dispozícii dokonca aj v slovenčine. Doposiaľ ju implementovalo zhruba 40 štátov. Je zadarmo, Slovensko však medzi tou štyridsiatkou nie je.


Bola to nespokojnosť, ktorá vás nútila do návratu do vlasti, hoci ste boli najvyššie postaveným Slovákom v nepolitickej funkcii v inštitúciách Únie?

Áno. Nespokojnosť a strach o budúcnosť Slovenska.



Svoje služby ste ponúkli hnutiu Progresívne Slovensko, no o pár týždňov odchádzate späť do Európskej komisie.


Pokúsil som sa neúspešne pomôcť v oblastiach, v ktorých Slovensko zaostáva, kde isté témy neboli predmetom politickej diskusie a, žiaľ, nestali sa nimi ani v súčasnosti. Naša krajina je totálne nepripravená na digitálnu revolúciu a nepripravenosť sa začína v školstve a inováciách.

Je to až také zlé?

Európska komisia spoločne s OECD poukazujú na Slovensko ako na najohrozenejšiu krajinu z hľadiska automatizácie. Pre ňu sa nám stratí 30 percent pracovných miest a ďalšia tretina sa pretransformuje. Preto bezodkladne potrebujeme podporiť inovácie. Pandémia niektoré procesy automatizácie navyše len urýchli. Problémy, o ktorých sme si mysleli, že budeme mať o päť rokov, nás čakajú o dva-tri.

Zašli až tak ďaleko?

Celý vzdelávací systém sme akoby nechali skapínať. Neinvestovalo sa do ľudí, modernizácie... Výsledky vzdelávacích meraní v európskom kontexte v kategórii 50+ sú porovnateľné, ba nadpriemerné. Keď však prechádzame na mladšie a mladšie kategórie, prepadáme sa čoraz hlbšie. V decembrových výsledkoch štúdie PISA sme už úplne na chvoste. Za posledných 10 rokov sme pohoreli takmer vo všetkých zručnostiach.

V oblasti vzdelávania nastavilo programové vyhlásenie vlády správny kurz?

Ako pozitívum vnímam kurikulárnu zmenu, jeho obsah treba nao...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 19:18