StoryEditor

Etnológ, ktorý žil rok v osade: Rómovia majú inú stratégiu prežitia

09.05.2020, 00:00
„Vo vylúčených komunitách platia iné pravidlá ekonomického správania,“ konštatuje v rozhovore pre HN etnológ Tomáš Hrustič.

Pracujete v Slovenskej akadémii vied, kde sa primárne zaoberáte problematikou Rómov. Rok ste dokonca žili v osade na východnom Slovensku. Čo vás k tomu viedlo?
Ak nemám byť s niečím priamo v dennodennom kontakte, ťažko môžem hodnotiť niečo len teoreticky.

Celý ten čas ste tam strávili nonstop?
V podstate áno. Len občas som odcestoval na víkend domov.

Ako sa k vám správali obyvatelia, vaši hostitelia?
Začiatky boli ťažké. Dva-tri mesiace sme sa vzájomne oťukávali. Aby som sa dokázal dorozumieť, učil som sa rómsky jazyk. Musel som si budovať dôveru, zvykať na nový typ prostredia i sociálnych vzťahov. Deň čo deň som sa dostával do množstva nových situácií a postupne som začal chápať fungovanie rodiny i spôsoby získavania práce. Bola to obrovská skúsenosť.

Ktorá bola najintenzívnejšia?
Práve vnímanie rodiny, ktorú berú nielen v tom úzkom kruhu. Tá drží silno spolu. Veľkú úctu požívajú rodičia a starí rodičia. Na vysokom piedestáli stoja deti. Vzájomná podpora a blízkosť členov rodín bola z môjho pohľadu výnimočná. Oni nedokázali pochopiť, ako môžem na rok odísť od svojej rodiny k cudzím ľuďom, prečo nie som doma so svojimi blízkymi.

Akými predsudkami voči Rómom trpí majoritná spoločnosť?


Každý má o niekom nejaké predsudky. Ja som musel prekonávať tie svoje. Prirovnal by som ich k cibuli, z ktorej som postupne zlupoval nánosy stereotypov.

O aké šupky konkrétne išlo?
Ako ma Rómovia prijmú, mal som obavy, či nebudú voči mne negatívne naladení, strachoval som sa o svoj notebook. Až kým som s nimi neprišiel do intenzívnejšieho kontaktu, nevšímal som si detaily, ktoré však majú obrovský význam.

Napríklad?
Po krátkom čase som si uvedomil, že zo zvyku hovorím o Rómoch a „normálnych“ ľuďoch. Je to len obyčajné slovko, no so silným negatívnym dosahom, veď predsa aj Rómovia sú normálni ľudia. Už len to, ako sa neuvážene o Rómoch vyjadrujú politici. Neuvedomujú si následky. Veď koľkokrát sme v médiách počuli o osadách ako o rizikách či ohniskách nákazy.

Ale veď tie tvrdenia sa zakladali na faktoch.
V najchudobnejších osadách je predpoklad, že koronavírus sa bude šíriť rýchlejšie. Avšak zďaleka tých lokalít n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-11 11:03:42 - Feat.: - Title: Zo slovenskej osady na školu do Kalifornie: Nikto nerieši farbu mojej pleti, učitelia sú tu menej v strese 02 - Modified: 2022-04-07 11:26:01 - Feat.: - Title: Spevák Ladislav: S predsudkami sa stretávam nonstop. Z radu som trčal už od štrnástich 03 - Modified: 2022-03-11 19:18:08 - Feat.: - Title: Rasizmus na slovenskej hranici. Ukrajinských Rómov nechali čakať niekoľko dní 04 - Modified: 2022-01-21 08:04:00 - Feat.: - Title: Splnomocnenec Hero: Sčítanie neukazuje reálny počet Rómov. Môže za byť tým strach 05 - Modified: 2021-12-10 10:36:05 - Feat.: - Title: Zastavili stíhanie poslednej obžalovanej v kauze moldavskej razie. Prokurátor podal sťažnosť
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 03:10