StoryEditor

Prevádzačstvo ako biznis

14.03.2020, 10:53

V súvislosti s prechodom hraníc kvitne pašerácky biznis, do ktorého sú podľa Trivuniča zapojení nielen miestni a vysídlenci, ktorí sú momentálne v Bosne, ale tiež ľudia, ktorí žijú v západnej Európe aj v krajinách, odkiaľ utečenci do Bosny prichádzajú. Vytvárajú tak medzinárodnú pašerácku sieť, proti ktorej bosnianska pohraničná polícia s nedostatkom ľudí aj prostriedkov bojuje iba ťažko.

Pašuje sa rôznymi spôsobmi - takzvaní sprievodcovia prevádzajú ľudí cez hranicu pešo alebo ich schovávajú v autách a snažia sa ich previesť cez hraničný prechod. K hranici sa pešo vydávajú aj samostatné skupinky bez pašerákov len s mapou v mobile. Často ide práve o rodiny, ktoré na prevádzačov nemajú dostatok peňazí. Pre pašerákov sú navyše rodiny s deťmi oveľa rizikovejšími "zákazníkmi" ako dospelí muži.          

„Práve včera odišla s rodinou jedna žena, ktorá porodila asi pred desiatimi dňami,“ rozpráva asi dvadsaťročná Sumea, ktorá má v centre Borići na starosti podporu tehotných žien a dojčiat. Sídli vo vykurovanej kontajnerovej bunke, ktorá je zároveň aj skladom na plienky a detskú výživu. „Snažila som sa ju presvedčiť, aby nechodila, ale posledné slovo mal manžel.“ 

Sumea je jedna z zhruba štyristo miestnych, ktorí našli v prijímacích centrách zamestnanie. „Pracujem tu už dva roky. Aj keď občas mamičkám nerozumiem, veľmi ma tá práca baví. Vidím im na očiach, čo potrebujú." 

Van Der Auweraert uvádza, že 99 percent zamestnancov, ktorí v prijímacích centrách v Unsko -sanskom kantóne pracujú, sú miestni ľudia: „Niektorí z nich nepracovali od vojny.“  Nezamestnanosť sa v Bosne pohybuje okolo 20 percent a krajinu opustila už takmer polovica jej obyvateľov. Väčšina odišla pracovať do Európskej únie.           

Na druhom konci mesta na chodníku cestou do Biry stojí stánok s debničkou zemiakov, cibule a varenej zeleniny. Pred ním postávajú traja mladíci a čakajú, kým z neďalekého domu vyjde predajca. Kúpia si od neho dve fľaše domácej pálenky a pokračujú smerom k Bire. 

Postupne sa stmieva, ulica pokrýva smog a z mesta sa ľudia vracajú do centra na noc. Niektorí z nich nesú v igelitových taškách nákup - pečivo, ovocie, sprchový gél... V pekárni asi päť minút od Biry odmieta predavačka mladíkov z Biry obslúžiť. „Majú len eurá, tie bohužiaľ neberieme, inak tu môže nakupovať ktokoľvek,“ vysvetľuje.       

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:18