StoryEditor

Prechod na vlastné riziko

14.03.2020, 10:50

V zime väčšinu ľudí od ďalších pokusov o prechod hranice odrádza sneh a zlé počasie. „V horách tu cez zimu napadne veľa snehu. Takže cez zimu ľudí ubúda. Ale niektorí sú tak zúfalí, že sa o prechod pokúšajú aj v tejto dobe," vysvetľuje Daniel Trivunič z miestnej pohraničnej stráže. 

„Pred niekoľkými dňami sme našli v horách sedemčlennú skupinu s tromi deťmi a jednou tehotnou ženou. Teplota bola mínus deväť. Naša hliadka im zachránila život.“ O tom, či v horách pri prechode hranice niekto nezomrel pohraničníci nehovoria a akékoľvek informácie o tom, čo sa na hraniciach deje je veľmi ťažké overiť.       

Takmer každý, koho chorvátski policajti zatlačili späť do Bosny, má nejakú historku. Niektorí ľudia hovoria o tom, že im zobrali mobilné telefóny, bundy alebo aj ďalšie časti oblečenia a topánky. Všetkých, čo chorvátska polícia chytí, vracia späť do Bosny. Podľa starostu Bihaću Šuhreta Fazliča sa Európska únia chová pokrytecky: „Migranti prichádzajú z Európskej  únie, chcú sa do nej opäť dostať a oni ich len zatlačia späť.“  

Na lavičke na chodbe starého internátu sedí pán so zaviazaným zápästím a vysvetľuje, že ho má pomliaždené z toho, ako ho chorvátski pohraničníci zbili. V lete médiá zaznamenali aj dva prípady, keď boli ľudia postrelení. Obe streľby chorvátska strana uzavrela ako nešťastnú náhodu. 

Končiaca chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová v rozhovore pre švajčiarsku televíziu priznala, že pri ochrane hraníc je sila potrebná. Neskôr však doplnila, že všetko je v súlade s chorvátskymi aj európskymi zákonmi. Sieť organizácií Border Violence Monitoring Network, ktorá násilie na hraniciach sleduje, zaznamenala aj prípady, keď ľudí pohrýzol policajný pes. 

A to nielen v Chorvátsku ale aj v Slovinsku. Pred továrenskou halou Bira, v ktorej momentálne žije takmer dvetisíc mužov a chlapcov, ukazuje jeden z nich oválnu modrinu na lýtku. Posunkami naznačuje, že sa mu do neho zahryzol pes.         

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 01:50