StoryEditor

Rozhovor: U nás môže byť zle ešte skôr, ako príde kríza zvonka

14.02.2020, 23:00
Rozhovor s ekonomickým analytikom Jurajom Karpišom.

Kríza vraj nastáva, keď sa do dôchodku poberie posledný bankár, ktorý ju zažil.

(Smiech) Ešte neodišiel. No je pravdou, že tí, ktorí prežili krízu, ju majú v kostiach a správajú sa zodpovednejšie. Desať rokov naspäť si však mladší nepamätajú a starší už zabudli. A bankári pochopili, že majú silných kamarátov v podobe centrálnych bánk, ktoré otvorene vstupujú na trh a pomáhajú im.

Koľko vydrží toto kamarátstvo?

To nikto nevie. Situácia sa začala zhoršovať koncom roku 2018, keď sa spomalili staré členské štáty Európskej únie ako Nemecko či Taliansko. Európska centrálna banka normalizujúca svoju monetárnu politiku zrazu otočila vytváraním nových eur v ďalšom kole kvantitatívneho uvoľňovania a znižovaním úrokových sadzieb. Efekty z nich dnes pociťujeme. Všetci sme šťastní, veselí a momentálne fičíme na tlačení lacných – zlých peňazí a 12 rokov po kríze nimi stále držíme ekonomiku.

Optimisti prognózujú skvelú budúcnosť, pesimisti kuvikajú katastrofu. Kam by ste sa vy osobne v tomto spektre zaradili?

V reálnej ekonomike nové peniaze mali a majú efekt. Očakávam, že ju popošťuchnú. Preto v priebehu pol roka nepredpokladám zásadný ekonomický prepad. Párty pokračuje. Podstatnou otázkou zostáva, či finančné trhy, ktoré sa dívajú do budúcnosti, ten obrat zapracovali, či to bude stačiť na udržanie ekonomiky. Rast stále pokračuje, hoci minimálne. Z finančného sektora zatiaľ nebadať stres.

Aktuálny prieskum J&T Banky však ukázal, že slovenskí milionári očakávajú krízu v priebehu dvoch rokov.

Tiež ma prekvapili. Či to nie je ešte príliš skoro. Ich názory však trochu súvisia s desaťročným jubileom od poslednej krízy, keď sme mali v hlavách – príde kríza, príde kríza... Tá však nefunguje podľa toho, kto má narodeniny. Ľudia z vami spomínaného prieskumu sú bližšie k realite, na rozdiel od našich domácností. Podnikatelia si brali podstatne menej úverov ako občania. Šéf, ktorý im vypláca mzdy, neverí budúcnosti natoľko, aby si zobral úver na novú linku. Jeho zamestnanci jej veria natoľko, že sa z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 23:12