Bill Gates spoluzakladal Microsoft v apríli 1975. Dnes sa venuje predovšetkým charite.MICROSOFT
StoryEditor

Muž, ktorý stvoril epochu počítačov

16.12.2019, 23:00
V seriáli HN vám predstavujeme najmajetnejších ľudí sveta z iného pohľadu, než sa bežne dozviete z médií. Dnes je na rade aktuálne najbohatší človek na svete, zakladateľ softvérového gigantu Microsoft Bill Gates.

„Som si istý, že o sto rokov budú historici hovoriť o Billovi Gatesovi rovnako, ako sa dnes vyjadrujú o Johnovi Rockefellerovi, Henrym Fordovi alebo Andrewovi Carnegiem. Teda ako o človeku, ktorý zmenil celú jednu éru.“ Takto opísal Bill Gerberding, bývalý prezident Washingtonskej univerzity v Seattli, zakladateľa legendárnej firmy Microsoft.


Faktom zostáva, že aktuálne druhý najbohatší človek sveta, ktorého majetok sa odhaduje na astronomických 96,5 miliardy dolárov, celé desaťročia udáva trendy v softvérovom a internetovom svete. A spolu so svojou manželkou Melindou patrí medzi najštedrejších darcov charitatívnych projektov.

V pravom čase na pravom mieste
Keď sa dnes spätne obzrieme na Gatesov život, uvedomíme si, že už pri narodení dostal do vienka všetky predpoklady na úspešný príbeh. A v neposlednom rade mu pomohlo to, že bol vždy v pravom čase na pravom mieste.


Gates sa narodil skutočne do dobrej rodiny. Jeho prastarý otec James Willard Maxwell bol jedným z tých priekopníkov a vizionárov, ktorých na prelome 19. a 20. storočia pritiahli bohaté zdroje surovín a vidina rýchleho naplnenia amerického sna na pacifické pobrežie Spojených štátov. Práve tu, v Seattli na severozápade USA, založil Maxwell Prvú národnú banku. Čoskoro sa vyšvihol medzi miestnu smotánku a stal sa jedným z najbohatších ľudí Seattlu v štáte Washington.


V kariére prominentného bankára a zveľadovaní rodinného majetku pokračoval aj jeho syn James Willard Maxwell Junior so ženou Adele. Rodina Maxwellovcov sa už vtedy tešila prestížnemu postaveniu v spoločnosti a významným kontaktom v lokálnom biznise i na politickej scéne.


Príbeh úspešnej učiteľky sa rysoval aj ich dcére Mary Maxwellovej, ktorá sa už v školských časoch presadila ako študentská líderka na Washingtonskej univerzite. Práve na jej pôde sa zoznámila s Billom Gatesom Juniorom, ktorý mal našliapnuté na kariéru prominentného právnika. Keď sa však v roku 1951 vzali a narodila sa im dcéra Kristy, Mary sa rozhodla vzdať pedagogickej kariéry a namiesto toho sa naplno venovať rodine a charitatívnej činnosti.

Dravý a súťaživý
Do takejto situácie sa 28. októbra 1955 narodil Bill Gates III., budúci miliardár a softvérový magnát. „Ako malého sme ho volali Trey, čo je karta tretej najvyššej hodnoty. Stal sa totiž už tretím nositeľom tohto mena v rodine,“ povedal jeho otec v životopisnom filme Bill Gates – Sultán softvéru z dielne spoločnosti ABC News Productions.


Malý Bill, ktorý bol ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu 02 - Modified: 2023-11-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Rozpačitá premiéra Billa Gatesa. Prvý Windows mal veľkolepú prezentáciu, s nadšením sa však nestretol 03 - Modified: 2023-11-10 14:48:33 - Feat.: - Title: Ako priniesť počítač k obyčajným ľuďom, pýtal sa Gates. Odpoveď ukázal pred štyrmi dekádami 04 - Modified: 2023-08-06 09:28:39 - Feat.: - Title: Prigožin vycítil, že sa ho rozhodli zabiť. Skôr či neskôr sa s ním silovici vyrovnajú, hovorí pre HN odborník 05 - Modified: 2023-06-16 07:11:07 - Feat.: - Title: Bill Gates sa v Pekingu stretol s čínskym prezidentom, ten ho označil za amerického priateľa
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:35