StoryEditor

Rozhovor: Triedny pôvod zostáva často dôležitým faktorom

18.12.2019, 23:00
Väčšina ľudí zažila v porovnaní so svojimi rodičmi sociálny vzostup, tvrdí v rozhovore pre HN sociológ Roman Džambazovič.

Máte výrazné tetovanie a v uchu náušničky. Asi nie ste vzorovým príkladom svojho sociálneho postavenia.

Statusové skupiny, samozrejme, majú často špecifický spôsob života, určitú kultúru i spotrebné preferencie, ktoré ich od seba môžu odlišovať. Aj akademická pôda sa otvára. Dlhé vlasy, tetovanie, tričko a rifle namiesto obleku môžu byť bežnou výbavou akademikov. Očakávania sa menia a kým v socializme bolo tetovanie prejavom kontrakultúry, či dokonca kriminálnej minulosti, v súčasnosti to tak určite nie je.

Ak vás už lustrujeme, aké je povolanie vašich rodičov?

Otec bol námorník a mama účtovníčka. Rodičia dosiahli stredoškolské vzdelanie, no mal som výrazné kultúrne zázemie a neustále ma motivovali, že vzdelanie je veľmi dôležité. Investovali čas, energiu aj finančné prostriedky, aby som mohol študovať.

Sociálne triedy už nie sú také uzatvorené ako v minulosti?

Spoločnosť je otvorená a aj náš výskum ukázal, že väčšina ľudí zažila v porovnaní so svojimi rodičmi sociálny vzostup. Uzatvorenejšie sú však tie najvyššie a najnižšie sociálne triedy. Do nich alebo z nich sa dostať je ťažšie, aj keď nie nemožné. Triedny pôvod ešte vždy zostáva často dôležitým prvkom. Napríklad deti z vyšších vrstiev sa lepšie uplatnia a majú výhodnejšiu štartovaciu pozíciu, pomáhajú im napríklad aj konexie rodičov.

V tomto roku ste publikovali výsledky spomínaného výskumu sociálnej stratifikácie a sociálnej mobility. Podstatné zistenia?

Verifikovali sme trendy, ktoré platia aj v zahraničí. Boli sme vlastne prvolezci, keďže bádanie v tejto oblasti u nás absentovalo. Ide o prvý zhrňujúci výskum v novodobých dejinách Slovenska. Vzhľadom na dôležitosť témy celá problematika nebola dosiaľ poriadne zmapovaná, hoci o nej politici tak r...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 05:13