WashingtonPixabay
StoryEditor

Komúna uprostred Washingtonu

16.11.2019, 11:56

Komunity a zdieľaný príjem však nie sú iba vecou vidieku. Svedčí o tom komunita Compersia vo Washingtone. Niekoľko dospelých a detí žije spolu vo väčšom dome v rámci mesta. Každý má svoju prácu a kým jeden z členov zarába ročne niekoľko tisíc dolárov, matka dvoch detí zarába napríklad 85-tisíc.

Všetci však svoje platy odovzdávajú do spoločnej kasy a komunita potom rozhodne, čo sa s nimi udeje. Každý môže mať síce svoje výdavky, no ak chce minúť viac ako sto dolárov, musí mu to schváliť celá komunita.

Ako vysvetlila jedna z členov pre Street Sense Media toto zdieľanie jej neprekáža. Jej plat, ktorý je vyšší ako majú iní členovia, je totiž daný tým, že požíva rôzne privilégia, vďaka ktorým sa dostala na miesto s vyšším platom.

 „Nemyslím si, že môj plat je iba môj. Prichádza z krajiny, v ktorej dejinách bolo vykorisťovanie otrokov, krajiny, vylučovanie imigrantov... Faktory, ktoré vybudovali nadvládu, z ktorej ja benefitujem,“ uviedla.

Aj v tejto komunite teda odmietajú trhový systém a to, ako si trh váži jednu či druhú prácu. Podmienkou tak je iba to, aby každý z členov komunity odpracoval 40 hodín týždenne v práci, ktorú komunita považuje za hodnotnú a je jedno, aké je jej finančné ohodnotenie.  

Paul, ktorý túto komunitu založil vo videu pre americký The Atlantic vysvetlil, že to robia preto „aby starosti o peniaze a stres s tým spojený, neboli také prítomné v našom živote.“

Samotná komunita stavia na myšlienkach utopickej komúny Kerista, ktorá vznikla ešte v 60-tych rokoch v New Yorku. V nej sa vo veľkom praktizovala polygamia a nevyhla sa mnohým kontroverziám.

Ani Compersia vo Washingtone nie je bezproblémová a jej prežitie je otázne a tento rok z nej odišla viac ako polovica členov. Dôvody? Problematické spolunažívanie, konflikty a problémy so zdieľaním príjmov.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 07:48