Dedinka The FoundryOficiálny Facebook nadácie The Foundry
StoryEditor

Alternatíva k univerzite

16.11.2019, 11:51

Dennis bol profesor na jednej z nemeckých univerzít, ako však uviedol pre španielsky El Confidencial, pre neho to bola iba továreň na ľudí s titulmi a nie skutočná univerzita.

Keď si na švajčiarskej akadémii dopĺňal vzdelanie, mu ale prišla na um myšlienka vytvorenia akejsi alternatívnej univerzity, ktorá by mala bližšie k jeho ideálu.

Rozmýšľal akoby ju mohol uskutočniť, nemal totiž peniaze na to, aby založil vlastnú univerzitu. Raz si na internete prečítal, že v Španielsku je problém s opustenými dedinami, ktoré sa tak predávajú za menej peňazí ako je priemerná cena bytu a rozhodol sa, že si jednu kúpi a rozbehne tam svoju alternatívnu univerzitu.

Vďaka obchodovaniu s kryptomenami si tak mohol kúpiť jednu takúto dedinu v Galícii na severe Španielska za 150-tisíc eur. Tam teraz žije a prevádzkuje The Foundry, čo je ako vysvetľuje na webovej stránke „miesto pre intelektuálov a umelcov, ktorí chcú pracovať mimo obmedzení trhu a univerzity.“

Záujemcovia sa môžu prihlásiť a stráviť v dedine toľko času, koľko uznajú za vhodné. Okrem toho Dennis organizuje rôzne kurzy či semináre. Jediné, čo musia účastníci robiť, je pomáhať pri oprave dediny. Všetko je spoločné a hlavnou náplňou je čítanie a debatovanie okolo ohňa.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 10:33