Jeden z domov v korunách stromov.Oficiálna stránka komunity Finca Bellavista
StoryEditor

Dedina ako zo Star Wars

16.11.2019, 11:47

Ešte v roku 2006 sa americký pár Erica a Mateo išli pozrieť do Kostariky s cieľom nájsť si malú chatku, kde by mohli tráviť dovolenky. Namiesto toho ale našli 62 árový pozemok na okraji dažďového pralesa.

Ten bol nad ich finančné možnosti, keď si však uvedomili, že terén sa predával ako pôda na obrábanie, čo by znamenalo, že nový majiteľ by vyrúbal všetky stromy, rozhodli sa pozemok kúpiť.

Podarilo sa im zozbierať peniaze a dnes, po trinástich rokoch už vlastnia 600 árov, na ktorých sa rozlieha komunita domčekov v korunách stromov. No a dnes, viac ako 10 rokov neskôr už vlastnia 600 árov, na ktorých sa rozlieha komunita domčekov v korunách stromov. Pripomína tak dedinku Ewok z filmu Star Wars: Návrat Jediho.

Nejde však o komúnu, kde by neexistovalo súkromné vlastníctvo ani peňažný príjem. Hlavnou myšlienkou komunity je návrat k prírode a k sebestačnosti. Domčeky sú preto postavené iba z prírodných materiálov a jednoduchými postupmi a väčšina z obyvateľov v nich býva občasne. Po zvyšok roka sa v nich striedajú turisti.

Interiér jedného s domov v korunách stromov. Interiér jedného s domov v korunách stromov. Oficiálna stránka komunity Finca Bellavista

​Zakladajúci pár má svoj domček, pozemok však rozparcelovali a postupne ho predávajú ľuďom, ktorí by chceli žiť ako oni. Novým majiteľom potom pomáhajú dom v korune stromu navrhnúť a neskôr aj postaviť.

Zároveň prevádzkujú firmu, ktorá sa o domčeky stará a prenajíma ich, keď tam majitelia nie sú. Väčšinou totiž neopustia civilizovaný svet úplne a do svojho domčeku na strome chodia iba niekedy.

Komunita v stromoch je tak zároveň aj turistickým rezortom, ktorý ponúka neobvyklý zážitok mimo civilizácie a jej výdobytkov.

01 - Modified: 2023-11-01 12:00:00 - Feat.: - Title: Spirituálne seansy a médiá, ktoré komunikujú s mŕtvymi. Toto mestečko schované v lesoch je ako z halloweenskeho filmu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 09:28