Christian Brönnimann (na snímke s manželkou) reprezentoval Švajčiarsko na júnovom vyhlasovaní Svetového EY podnikateľa roka.EY Podnikatel roka
StoryEditor

Švajčiarsky vedec: Naše röntgeny otvárajú nové možnosti liečby

14.08.2019, 00:00
V letnom seriáli prinášame rozhovory s esami svetového biznisu. Dnes vám predstavíme Christiana Brönnimanna, šéfa spoločnosti Dectris a aktuálneho švajčiarskeho EY Podnikateľa roka.

Ste šéfom spoločnosti Dectris, ktorá vyrába špičkové röntgenové prístroje. Prečo ste si pre svoje podnikanie vybrali práve tento segment?
Ja som na týchto technológiách pracoval už predtým. Ich výskum som robil desať rokov v prestížnom Inštitúte Paula Scherrera vo švajčiarskom Willigene. Je to úplne nová technológia, ktorá dokáže úplne zmeniť tvár tohto odvetvia. Keď som zistil, že funguje skutočne veľmi dobre, rozhodol som sa v roku 2006 založiť vlastnú firmu Dectris.

V ktorých krajinách môžeme vaše röntgenové zariadenia nájsť?
Po celom svete máme približne tri tisícky detektorov. Môžete ich nájsť vo všetkých vyspelých krajinách. Dodávame ich buď priamo prostredníctvom predajov, alebo sprostredkovane, formou B2B biznisu. Máme totiž zákazníkov, ktorí naše kamery integrujú do svojich prístrojov. Tie potom predávajú po celej planéte, takže ani presne nevieme, kde všade sú.

Máte informácie, že sú aj na Slovensku?
Nepochybne sú aj u vás. Neviem vám síce povedať presné názvy inštitútov, ale viem o viacerých miestach, univerzitách alebo laboratóriách na Slovensku a v Česku, kde využívajú aj naše prístroje. Som si dokonca istý, že naše technológie pomáhajú vo výskume tým najlepším odborníkom vo vašej krajine.


Vyvíjate neustále nové verzie vašich systémov?
Samozrejme, a nielen to. Vstupujeme tiež do mnohých úplne nových oblastí, ako je elektrónová mikroskopia. Sami seba považujeme za vedúcu silu ďalšieho vývoja nových technológií. Práve to je náš kľúč k úspechu.

Ste dlhoročným úspešným vedcom, dnes vediete firmu. Podieľate sa osobne na vývoji nových systémov?
Áno, sám vyvíjam prvé prototypy nových produktov, takže neustále viem, čo sa vo firme deje. Ale dnes som v prvom rade manažér, ktorý riadi firmu. Takže výrobe sa už oproti začiatkom tak veľmi nevenujem.

Kto patrí medzi vašich hlavných konkurentov?
Vzhľadom na to, že sme vstúpili na doteraz nepoznané pole nových technológií, tých konkurentov veľa nemáme. Najväčším z nich je fínska spoločnosť Direct Conversion, ktorú nedávno kúpil veľký americký koncern Varex Imaging zapísaný na technologickej burze Nasdaq. Táto technológia sa stáva naozaj zaujímavou. Rozvíja sa v mnohých rozličných odvetviach. Pritom sme stále ešte len na začiatku, v jej úplne počiatočnej fáze.

Vaše röntgeny dokážu skúmať napríklad vírus zika, čím v podstate pomáhate zachraňovať životy v Afrike alebo Južnej Amerike...
Áno, je to tak. Napokon, mojou vášňou je umožniť vedcom, aby dosahovali dosiaľ nepoznané výsledky. A naše kamery nachádzajú využitie v mnohých nových vedeckých postupoch. Pomocou nich sa sleduje 50 percent všetkých proteínových štruktúr, ktoré sú veľmi dôležité pre výskum v lekárskej vede, a tým aj pre vývin nových liekov, lekárskych zariadení či postupov liečby. Práve tam vidím veľký dosah našej práce. Vírus zika je pritom len jedným z predmetov výskumu. Patrí medzi najznámejšie, keďže každý tento vírus pozná a hovorí o ňom. Ale poznáme mnoho ďalších príkladov nových spôsobov liečby, ktoré sú oveľa komplikovanejšie. Podarilo sa ich vyvinúť vďaka týmto technológiám.

Ktoré ďalšie choroby sa dajú pomocou nich skúmať?
Známych chorôb, k vyliečeniu ktorých prispieva výskum uskutočnený prostredníctvom našich kamier, je veľmi veľa. Môžem spomenúť napríklad tuberkulózu.

Hovorili ste, že vaše technológie sa používajú vo vyspelých priemyselných krajinách. Ako pomáhajú bojovať proti exotickým chorobám vyskytujúcim sa v rozvojovom svete?
Je síce pravda, že napríklad vírus zika sa vyskytuje v Afrike, Amerike alebo južnom Pacifiku. Výskum týchto chorôb sa však vykonáva najmä v laboratóriách veľkých spoločností alebo inštitútov vo vyspelých krajinách. Je úplne jedno, kde sa vírus alebo choroba objaví. Prácou vedcov je to, aby zistili, ako tento vírus funguje. Som presvedčený, že jedine takýmto spôsobom sa dá dosiahnuť významný pokrok v liečbe ochorení. A je úplne samozrejmé, že takýto výskum sa koná hlavne v bohatých štátoch, ktoré naň majú dostatok zdrojov a nástrojov.

Výsledky výskumu sa potom využívajú v liečbe priamo na mieste...
Presne tak. Takýmto spôsobom v podstate pomáhame nepriamo zachraňovať životy. Ale nielen to je náplňou našej práce. Môžem vám uviesť ešte jeden príklad, kde sa tieto technológie dajú využiť. Spolupracujeme s britskými výskumníkmi, ktorí objavili enzým schopný rozožrať plastové PET fľaše. Takže tieto technológie je možné aplikovať kdekoľvek, v ľubovoľnom odvetví. A nielen v rozvojovom svete. Pomocou nich sa skúmajú povedzme mikročastice v znečistenom ovzduší.

Ktoré významné laboratóriá alebo univerzity používajú vaše systémy?
Zariadenia máme vo väčšine slávnych univerzít či výskumných inštitútov. V Spojených štátoch môžem spomenúť Stanfordovu univerzitu. Kalifornská univerzita Berkeley využíva naše kamery. Sme tiež zastúpení na Technologickom inštitúte ATS v Chicagu. Čo sa týka Európy, vo francúzskom Paríži máme veľké prístroje v Európskom zariadení pre synchrotrónové žiarenie známom pod skratkou ESRF, ako aj v synchotronickom zariadení Soleil. Veľa vecí máme v Číne, kde sme prítomní vo veľkých výskumných zariadeniach. Takže do všetkých týchto inštitútov a ďalších pracovísk predávame svoje produkty.

Koľko percent vašich tržieb investujete do inovácií?
Investujeme do nich skutočne veľa, určite je to viac ako 20 percent. Neváhame obrovské peniaze vynaložiť na kvalitné vybavenie a ľudí, ktorí vyvíjajú nové produkty. Veľké sumy investujeme do nových technológií. V každom prípade sa však koncentrujeme aj na to, aby sme boli v zisku. Ak chcete podnikať, musíte si byť istí, že budete mať vyváženú ekonomickú bilanciu. Okrem komplikovaných systémov sa však snažíme zároveň vyvíjať aj jednoduchšie a menej nákladné produkty, ktoré budú úspešné na trhu.

Máte tím špecialistov, ktorí sa zameriavajú výlučne na inovácie?
Bezpochyby áno. Máme tím, ktorý sa špecializuje na pokročilý výskum. Ten hľadá úplne nové veci, ktoré zatiaľ nie sú využiteľné v produktoch plánovaných na tento alebo budúci rok. Potom máme odborníkov zameraných na vývoj špecifických systémov, ktoré budú čoskoro uvedené na trh a určené pre konkrétnu skupinu klientov. Ak chcete byť úspešní, potrebujete obidve formy výskumu.

Vyrábate vaše produkty len vo Švajčiarsku alebo máte produkciu aj v zahraničí?
Nedávno sme otvorili našu prvú pobočku v Amerike, vo Filadelfii. Tá je však skôr zameraná na servis. Inak celý náš výskum a výroba produktov je vo Švajčiarsku, kde je aj centrála spoločnosti.

Zamestnávate expertov len zo Švajčiarska, alebo máte aj zahraničných pracovníkov?
Oni sú naozaj z celého sveta, neobmedzujeme sa striktne len na jednu národnosť. Prirodzene, pracuje u nás veľa Švajčiarov. Máme však takisto ľudí z Talianska, Nemecka, Británie, zo Spojených štátov či z Gruzínska, dokonca aj z Česka, zo Srbska alebo z Chorvátska. Takže je u nás veľa národností, ľudia zo všetkých možných miest na svete. Ak chcete byť modernou firmou, potrebujete práve takúto kombináciu. Dobré a dôležité pre nás je, že sú to všetko ľudia s veľmi kvalitným vzdelaním a so zameraním na svoju prácu.

Spomenuli ste hlavne západné krajiny. Máte ľudí aj z ázijských rýchlo rastúcich ekonomík ako Čína alebo India?
S týmito krajinami spolupracujeme, avšak zatiaľ z nich nemáme v tíme žiadnych ľudí. V každom prípade si myslím, že je len otázkou času, kým našu spoločnosť posilnia noví kolegovia aj z týchto kútov sveta.

Myslíte si, že v blízkej budúcnosti môžu vaše technológie pomôcť vo vývoji liečby chorôb, ktoré sú dosiaľ považované za nevyliečiteľné?
Áno, samozrejme. My k tomuto výskumu prispievame mnohými spôsobmi. Napríklad úplne nové odvetvie, v ktorom pôsobíme, je kryoelektrónová mikroskopia. Možno ste počuli, že škótsky molekulárny biológ a biofyzik Richard Henderson sa pred dvoma rokmi stal laureátom Nobelovej ceny za chémiu. No a práve on je priekopníkom na poli elektrónovej mikroskopie. Využíva pritom naše technológie. Veľa problémov spojených s proteínovými štruktúrami sa totiž nedá vyriešiť kryštalografiou, čo je momentálne bežná metóda. My sme vyvinuli doplňujúcu metódu, aby sme zistili štruktúru proteínov a pomohli vyriešiť veľmi ťažké problémy. Umožnili sme tým otvorenie úplne nového výskumu.

Budú tieto technológie prospešné napríklad aj v boji proti onkologickým ochoreniam?
Verím, že pomocou nich budeme schopní nájsť úplne nové metódy v boji proti rakovine. Avšak veľmi dobre viete, že rakovina má mnoho rôznych foriem. Nikdy nebude existovať iba jedna metóda liečby, jeden spôsob, ako proti tomuto ochoreniu bojovať. Vždy bude skutočne veľká škála liečebných techník. Avšak som si istý, že naše technológie prispejú vo viacerých oblastiach aj v boji proti nádorovým ochoreniam.

Udržiavate nejaké sociálne programy, podporujete deti alebo vzdelávanie na univerzitách?
Áno, toto je pre nás veľmi dôležité. Ja som silný prívrženec prírodných vied, matematiky, techniky či vedeckých technológií. A my vo firme chceme podporovať mladých ľudí, aby sa zaoberali práve týmito odbormi. Na viacerých stredných školách v našom okolí sponzorujeme ocenenie pre najlepších fyzikov. Chceme stimulovať žiakov, aby išli študovať prírodné vedy. Podobné ocenenie sponzorujeme aj na univerzite, s ktorou spolupracujeme. Taktiež je pre mňa veľmi dôležité priťahovať do firmy ženy – výskumníčky. V tomto smere podnikáme naozaj veľa aktivít.

Koľko percent žien je medzi vašimi zamestnancami?
V našej spoločnosti celkovo pracuje asi 30 percent žien. Prirodzene, v oddelení výskumu a vývoja to bude trochu nižšie číslo. Aj tam sa však snažíme povzbudiť ženy, aby sa pripojili k tímu. Zatiaľ je to okolo 15 až 20 percent, radi by sme však toto číslo ešte trochu zvýšili. Ak totiž chcete lepšie riešiť problémy, vždy je veľmi dôležité mať zmiešané pohlavia v tíme.



01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 09:46