Medzinárodná koalícia spolu s miestnymi vojskami pomohla k znovudobytiu viacerých miest, ktoré sa stali baštami radikálov z organizácie Islamský štát.Reuters
StoryEditor

Islamisti sú často iba bežní ľudia, hovorí reportér VICE News

26.07.2019, 00:00
HN uverejňujú sériu interview z nedávnej bezpečnostnej konferencie Globsec v Bratislave. Dnes má slovo reportér VICE News Ben Makuch, ktorý sa špecializuje na oblasť národnej bezpečnosti.

Pracujete ako reportér venujúci sa národnej bezpečnosti. Kedy nastal ten zlom, keď ste si povedali, že chcete ísť touto cestou?

Pochádzam zo Severnej Ameriky. Po útokoch na dvojičky nastalo skutočne fascinujúce obdobie. Mal som vtedy iba 13, no sám som pociťoval veľký šok. Európania to asi zažívali inak. Dovtedy to vyzeralo tak, že všetky dôležité historické udalosti sa diali všade inde, len nie v Amerike. Útoky z 11. septembra 2001 tak predstavovali istý zlomový bod a bola to veľká zmena aj pre mňa. Nastala doslova kataklizma. Prinútilo ma to zamyslieť sa, ako sa udalosti vyvíjajú a kam to všetko smeruje.

Ako sa to prejavovalo?

Začal som sa veľmi zaujímať o organizáciu Al-Káida a Islamský štát, prečo vznikli, odkaľ pochádzajú... Keď som sa stal novinárom, rozšíril som tento záujem aj v rámci geopolitiky. V rokoch 2013 až 2014, keď nastal rozmach Islamského štátu v online svete, mi to takpovediac hralo do karát, lebo som sa internetu rozumel. Snažil som sa zistiť, prečo ľudia z mojej krajiny odchádzajú, aby išli bojovať za teroristickú skupinu. Objavil sa zároveň aj nový fenomén spojený s tým, ako islamisti začali so svojou propagáciou na internete a ako začali naberať ľudí prostredníctvom Instagramu, Facebooku či Twitteru. Tak som sa k tomu dostal a potom už len jeden príbeh striedal druhý.

Boli útoky zlomom v akceptácii islamu a moslimov celkovo?

Nastala okamžitá zmena a vyzeralo to, že sa celá západná spoločnosť stala viac islamofóbnou. Šírili sa viaceré mýty o tom, čo znamená byť moslimom, viacerí ľudia mylne interpretovali to, o čom náboženstvo v skutočnosti je. A že keď ste moslim, musíte byť zákonite aj terorista. To je absurdné. Pozorujem, že odvtedy sa skutočne zhoršilo vnímanie moslimských krajín a ich obyvateľov. A, samozrejme, na čele USA ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 12:33